Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Myspace Code Generator

 

 

SALÁTARECEPTEK

Paradicsomsaláták:

Paradicsomsaláta 

Fél kg paradicsom, fél tk só, 3 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek olaj, 1 ek vágott zöldpetrezselyem.
A paradicsomot méretétől függgően negyedelem, nyolcadolom, vagy karikákra vágom. Hozzáadom az összes hozzávalót, lazán összekeverem, majd a hűtőbe teszem. 

Hagymás paradicsomsaláta

1 fej hagyma, fél kg paradicsom, fél tk só, 3 tk cukor, 2 tk ecet, 1 tk olaj, 1 tk vágott zöldpetrezselyem.
A hagymát vékony karikákra vágom és rászórom a sót és a cukrot. A paradicsomot méretétől függgően negyedelem, nyolcadolom, vagy karikákra vágom. Hozzáadom a hagymához, ráöntöm az ecetet, az olajat, rászórom a petrezselyemzöldet és laza keverést követően a hűtőbe teszem.

Paprika-paradicsom saláta

3 paradicsomprika (pritaminpaprika), fél kg paradicsom, fél tk só, 3 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek olaj, 1 ek vágott zöldpetrezselyem.
A paprikát kicsumázom, felkarikázom, leforrázom, a paradicsomot felkarikázom és leöntöm a cukorból, sóból, ecetből és 4 dl vízből álló felforralt lével. Kihűlés után hozzákeverem az olajat és a vágott petrezselyemzöldet.

Török paradicsomsaláta (Domates salatasi)

Fél kg paradicsom, 1 uborka, 1 fej hagyma, 2 ek olaj, fél citrom, só.
Az uborkát meghámozom. A paradicsomokat és az uborkát szeletekre vágom, a hagymát karikákra vágom. Az egészet megöntözöm citromlével, olajjal és megsózom.

 

Magyar ecetes saláták:

Paprikasaláta

60 dkg zöldpaprika (TV, vagy pritamin), fél kg paradicsom, fél tk só, 3 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek olaj, 1 ek vágott zöldpetrezselyem.
A paprikát kicsumázom, felkarikázom, leforrázom és leöntöm a cukorból, sóból, ecetből és 4 dl vízből álló felforralt lével. Kihűlés után hozzákeverem az olajat és a vágott petrezselyemzöldet.

Uborkasaláta

1 kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, bors, paprika.
Az uborkát legyalulom, mjd egy tálban összerázom a cukorral és a sóval. 5 perc múlva rázúzom a fokhagymát és ráöntöm az ecetet, amellyel összekeverem. (Víz nem jön bele, csak ennyi sót teszünk rá és nem nyomkodjuk ki!)

Tejfölös uborkasaláta

1 kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, bors, paprika, 1 pohár tejföl.
Az uborkát legyalulom, mjd egy tálban összerázom a cukorral és a sóval. 5 perc múlva rázúzom a fokhagymát és ráöntöm az ecetet, amellyel összekeverem. (Víz nem jön bele, csak ennyi sót teszünk rá és nem nyomkodjuk ki !) Elkeverem a tejföllel, a tetejét megszórom borssal és papriklával.

 Káposztasaláta

 

 

 

1 káposzta, só, 3-4 EK cukor, 3-4 EK ecet, 2 TK köménymag.
A káposztát kettévágom, torzsáját kivágom és legyalulom, majd besózom. Fél óra elteltével kinyomkodom a levét. A cukorból, ecetből köménymagból fél liternyi vízzel levet forralok és a káposztára öntöm.

Hagymás káposztasaláta

1 káposzta, 1 nagy fej hagyma, só, 3-4 EK cukor, 3-4 EK ecet, 2 TK köménymag.
A káposztát kettévágom, torzsáját kivágom és legyalulom, majd besózom. Fél óra elteltével kinyomkodom a levét és összekeverem a vékony karikára vágott hagymával. A cukorból, ecetből köménymagból fél liternyi vízzel levet forralok és a káposztára öntöm.

Fejessaláta

 

 

1 nagy fej saláta, 1/2 TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, 1 EK olaj.
A salátát megtisztítom, leveleire szedem és alaposan megmosom. Közvetlen tálalás előtt leöntöm a többi hozzávalóból és fél liter vízből álló salátalével.

Vegyes saláta (friss)

1 fej káposzta, 2-3 salátauborka, 30 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, só, 10-12 EK cukor, 4-5 EK ecet, 1 KK köménymag, 1 EK koriander, 1 liter víz.
A káposztát kettévágom, kivágom a torzsáját, legyalulom és besózom. Negyed óra múltán kinyomkodom, hozzáadom a vékonyra szelt hagymát, leforrázom a vízből, ecetből, köményből és korianderből forralt lével. Mikor testmelegre hült, belekarikázom a kicsumázott paprikát, belegyalulom a hámozott salátauborkát és belenegyedelem a paradicsomokat. Egy napig eláll.
Nyáron készítem a vegyes salátát, mikor minden létezik hozzá. Itt következzék egy ideális eset, persze bármi kimaradhat belőle. Attól vegyes, hogy legalább kétféle van benne.

Fokhagymasaláta

30 dkg tisztított fokhagyma, fél dl olaj, 1 kk Maggi fűszer, fél dl fehérbor, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kk só, 1 ek olaj, 2-3 ek ecet, 1 ek cukor.
A fokhagymát az olajon puhára párolom, felengedem a borral és még lefedve, lassan 10 percig párolom. Hűlni hagyom, majd elkeverem, egy kanálnyi olajjal, sóval, a fűszerrel, a zöldpetrezselyemmel, a cukorral és az ecettel.

OLASZ  SALÁTÁK

Vegyes zöldsaláta (insalata mista)

Fél kg tetszés szerinti salátaféle, zöldségféle, 6 ek olivaolaj, 3 ek borecet, só.
A zöldféléket megmosom és felaprítom. Az olivaolajból, borecetből és a sóból egy vinaigrette öntetet keverek és a zöldfélékre öntöm.

Capresesaláta

Fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olivaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.
A sajtot (lehetőleg a bivalytejből készült bufala fajtájút) vékony szeletekre vágom. A paradicsomból egy csokrot formázok (úgy vágom fel, hogy a szárrésze még összetartsa). Az így keletkezett résekbe dugom a sajtszeleteket. Az olajból, bazsalikomból, oregánóból, kapriból, sóból és borsból öntetet készítek, a paradicsomokra öntöm és az egészet jól behűtöm.

Paradicsom-hagyma saláta (Insalata di pomodoro e cipolle)

80 dkg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, só, bors, cukor, ecet, petrezselyemzöld.
Vékony szeletekre vágom a hagymát. A paradicsomokat egy merőkanállal forró vízbe mártom, bőrüket lehúzom, felszeletelem és a hagymakarikákkal együtt salátástálra teszem. Sózom, borsozom, kevés ecettel és cukorral ízesítem, majd megszórom vágott zöldpetrezselyemmel.

Háromszínű paprikasaláta (Insalata tricolore)

20 dkg sárga paprika, 20 dkg piros paprika, 20 dkg zöld paprika, 1 tk só, 1 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 1 ek olaj.
A paprikákat kimagozom és vékony csíkokra vágom. A sóból, ecetből, és olajból egy Vinaigrette mártást keverek és a paprikákra öntöm. Kevés vízzel meglocsolom, cukorral ízesítem és megszórom apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Mediterrán salátatál

2 citrom, 4 narancs, 2 banán, 20 szem érett olivabogyó, 2 ek citromlé, 1/4 kk só, 2 ek cukor, 3 ek joghurt, frissen őrölt bors.
Öntet: A citromlevet elkeverem a cukorral, sóval, joghurttal és a frissen őrölt borssal.
Beghámozom a banánt, a citromot és a narancsot, majd 3 mm-es szeletekre vágom őket. Az olajbogyókat kimagozom. A gyümölcsöket egy lapso tálra rendezem és megöntözöm az öntettel. Hidegen tálalom.

Polesinei saláta

4 paradicsom, 1 zellerszár, 2 főttburgonya, 1 hagyma, 2 keménytojás. A vinaigrettemártáshoz: 1 ek borecet, 1 ek mustár, 3 ek olivaolaj, só, bors.
Előbb elkészítem a "sauce vinaigrette"-t: Erős mustárt és borecetet csipetnyi sóval addig verek, míg a só fel nem oldódott. Utána verés közben hozzáadom az olivaolajat és az őrölt feketeborsot. A paradicsomokat elfelezem, a magjait egy teáskanállal kiszedem, a húsát apróra vágom. Ezt helyezem be első rétegként a saltástálba. Meghámozom a kihűlt főtt krumplikat, szeletekre vágom és ez lesz a következő réteg. feldarabolom a mosott zellerszár világosabb részeit. Ez lesz a harmadik réteg. A negyedik réteg egy karikákra vágott hagyma. A főtt tojásokat karikákra vágom és beterítem vele a salátástálat. Még egyszer átkeverem a mártást és a salátára öntöm.

GÖRÖG  SALÁTÁK

Choriatiki (Görög parasztsaláta 1.)

1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 EK borecet, 1 EK olivaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.
A salátát megmosom és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem. A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból, az ecetből, sóbol és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverem a fekockázott sajtot. A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára. Jól behűtöm.

Choriatiki (Görög parasztsaláta 2.)

6 paradicsom, 1 uborka, 1 hagyma, 1 marék fekete érett olajbogyó, néhány salátalevél, 10 dkg Feta, szárított oregano, fehérborecet, olivaolaj, só, bors.
A paradicsomot nyolcfelé, a hagymát szeletekre, az uborkát pedig félcentis félszeletekre vágom. Az egészet egy tálba teszem és felekeverem az olajbogyót. Az ecetből, sóból, borsból és olivaolajból egy marinádot készítek és elkészítem vele a salátát. Négy tányért kibélelek salátalevelekkel, rápakolom a salátát, elosztom rajta a kockákra vágott fetát és megszórom oreganoval.

Halikrapüré (Taramosalata)

Fél kg tisztított burgonya, 1/2 csésze taramá (halikra), 1 csésze olaj, 1 citrom leve, 1 kis fej reszelt hagyma.
A krumplit megfőzöm és átnyomom. A pürét, az ikrát és a hagymát mixerbe teszem. Ezt a masszát a mixerben 10 percig pürésítem, mialatt lassanként olajat és citromlevet öntök hozzá.

Tzatziki (Caciki)

1 pohár joghurt, 1 közepes salátauborka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 EK olivaolaj, pár csepp citromlé, só.
A hámozott uborkát egy durva reszelőn lereszelem és kinyomom. A joghurtot egy tálba teszem, hozzáadom az uborkát és az átnyomott fokhagymát és jól elkeverem. Utána hozzáteszem az olajat, kevés citromlevet, kevés sót, majd jól elkeverem. Hűtve tálalom.

Görög uborkasaláta

Fél kg uborka, fél liter joghurt, 1 EK olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2-3 EK ecet, fél mk só.
Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az apróra vágott kaprot, a vékonyra felszelt fokhagymát, a sót és a borsot salátalévé keverem. Az uborkát kockákra vágom és leöntöm a salátaöntettel. Jégbe hűtve tálalom.

GYÜMÖLCSSALÁTÁK

Almás camembertsaláta

20 dkg camembert, 20 dkg 1x1 cm-es kockákra vágott alma, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.
A sajtot 1x1 cm-es kockákra vágom és az almakockákkal együtt egy mély tálba teszem. A mandulát apróra vagdalom és összekeverem a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba teszem, belekeverem a majonézt, sózom, borsozom és jól behűtöm.

Badacsonyi szőlősaláta

Fél kg szőlő, 1 dl száraz vörösbor, 2 ek dió, 1 ek porcukor.
A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.

Camembertsaláta szőlővel

 

 

20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.
A szőlőt megmosom, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágom és egy mély tálba teszem. A mandulát apróra vagdalom és összekeverem a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba teszem, belekeverem a majonézt, sózom, borsozom és jól behűtöm.

Diós almasaláta

3 szem alma, 6 dkg darált dió, 1 ek citromlé, 2 ek porcukor.
Az almát 1,5*1,5 centis kockákra vágom és nyakonöntöm a citromlével. Megszórom porcukorral, meglocsolom a citromlével és megszórom a durvára vágott dióval. 2-3 órára a hűtőbe teszem.

Narancssaláta

5 narancs, egy kis fej Eisbergsaláta, 1 fej piros saláta, chioggiotta, radicchio, 3 ek olivaolaj, só, bors.
A narancsot éles késsel meghámozom, szeletekre vágom és kimagozom. Kb 40 %-át a salátástál aljába teszem. A saláták külső leveleit eltávolítom, mosom, leveleire szedem, leszárítom és csíkokra vágom. A tálba egy-egy réteg piros és zöld salátát teszek, a tetejére pedig gyűrűszerűen elosztom a maradék narancsszeleteket. Az olivaolajjal felverek egy csipetnyi sót és őrölt feketeborsot. Ezt öntöm a slátára. Ecet nem kell, mert a narancsnak elegendő a sava.

Részeges őszi gyümölcssaláta

2 alma, fél kg szőlő, 5 dkg darált dió, 1 ek citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 ek porcukor.
Az almát 1,5*1,5 centis kockákra vágom és nyakonöntöm a citromlével. Elkeverem a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórom porcukorral, meglocsolom a citromlével, valamint a borral és megszórom a durvára vágott dióval. Jól behűtve tálalom.

EGYÉB  SALÁTÁK

Kínaikel saláta 1.

1 kínai kel, 1 tubus majonéz, 1 pohár frissföl, 1 fej hagyma, só, bors, cukor, kevés citromlé.
A kelt leveleire szedem és csíkokra vágom. A hagymát apróra vágom. Mindezt elkeverem egy ek sóval, majd kb. fél óra elteltével kifacsarom. Az öntethez a maradék hozzávalókat jól összekeverem és ráöntöm a kelre.

 Mexikói saláta

1 üveg feketebabkonzerv, 1 nagy fej hagyma, 1 üveg morzsolt konzerv kukorica, 1 EK Erős Pista, 2 dl ketchup, késhegynyi őrölt feketebors, só, 1 EK vágot petrezselyemzöld.
A hagymát apró kockákra vágom és megsózom. A konzerveket leszűröm, majd az összes fent nevezett hozzávalót összekeverem. Jégbehűtve tálalom.

Szecsuáni saláta

1/2 doboz szójacsíra, 5 dkg üvegtészta, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg sült csirkemell, 1 ek Erős Pista, 2 dl ketchup, késhegynyi őrölt feketebors, só, 1 ek vágot petrezselyemzöld, 1 kk keményítő, 1 kk szójamártás.
Az üvegtésztát 3 percig főzöm, majd leszűröm. A ketchupot, az Erős Pistával és a szójamártással felforralom, a lángot elzárom, belekeverem a keményítőt és a borsot, majd hagyom kihűlni. A hagymát apró kockákra vágom és megsózom. A csirkemellet előbb szeletekre, majd csíkokra vágom. Az összes fent nevezett hozzávalót összekeverem és a hűtőbe teszem.

Tésztasaláta

Maradék tészta, felvágott (párizsi, gépsonka stb.), 1 alma, 1 csemege uborka, majonéz, tejföl, bors, petrezselyemzöld, mustár, só, cukor.
A felvágottat, az almát és az uborkát felcsíkozom, majd összekeverem a többi hozzávalóból kevert jóféle tartármártással. Behűtve tálalom.

Tormás fejessaláta

1 nagy, vagy két kisebb fej saláta, 2 dl tejföl, 2 ek reszelt torma, cukor, só, citromlé, 1 cs kapor.
A leveleire szedett salátát megmosom, darabokra tépkedem és jól behűtöm. Az öntethez a tejfölbe keverem a reszelt tormát, az összevágott kaprot, a cukrot, a sót és egy kávéskanálnyi citromlevet. Tálaláskor a salátára öntöm.

FRANCIA  SALÁTÁK

Brókersaláta

1 kis doboz csöves kukorica, 5 húsos paradicsom, 1 kis doboz gombafej, 20 dkg brokkoli (mélyhűtött), 4 keménytojás, 1,5 dl olivaolaj (extraszűz), 5 ek borecet, 2 tk só, 1/m mk frissen őrölt feketebors.
Az olajat, ecetet, sót és a borsot
vinaigrette mártássá keverem. A brokkolirózsákat sós vízben "ropogósra" főzöm (10 perc) és lecsepegtetem. Sós vízben megfőzöm a gombafejeket (15 perc) és lecsepegtetem. A kukoricacsöveket lecsepegtetem. A paradicsomot megmosom és felszelem. Egy salátástálban összekeverem az összes hozzávalót és nyakonöntöm a vinaigrette-öntettel. Tojásnegyedekkel díszítem és jól behűtve tálalom.

Franciasaláta

10 dkg sárgarépakocka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg főtt burgonyakocka, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj, 3 dl tartármártás.
A vajon megpárolom a sárgarépakockát és a zöldborsót, majd kihűlés után összekeverem a felkockázott uborkával, burgonyával és almával, valamint a tartármártással. Jégbe hűtve tálalom.
 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Brokkolisaláta

 

Hozzávalók:

40 dkg friss brokkoli (vagy 1 csomag mirelit),
3 dl joghurt,
2 csokor petrezselyemzöld,
kapor,
vöröshagyma,
kevés citromlé,
só.

 
Elkészítése:

Annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfõzzük a brokkolit (mirelitnek elég 6-7 perc), majd leszûrve összekeverjük a joghurttal és a finomra vágott zöldfûszerekkel. Pár csepp citromlével savanyítjuk, és legalább fél napra lehûtjük.

 

Céklasaláta

 

Hozzávalók:

1 kg vörös cékla, ecet, cukor, víz, köménymag, reszelt torma.

 
Elkészítése:

A vörös céklát héjában pahára fõzzük, meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, ecetes-cukros vízzel leöntjük, köménymaggal meghintjük, reszelt tormával elkeverjük.

 

Gombás - hagymás saláta

 

Hozzávalók:

gomba, reszelt hagyma, zöldpaprika, petrelyelyem.
Az öntethez: 2 evõkanál édes szójaszósz , 1,5 kanál borecet, só, bors, fokhagymakrém, curry, 4 evõkanál olaj.

 
Elkészítése:

A friss megtisztított gombát felszeleteljük, reszelt hagymát és apróravágott zöldpaprikát adunk hozzá. Az öntetet hozzávalóit összekeverjük és hozzáadjuk a salátához. Petrezselyemmel díszítjük.

Egyéb

Orosz céklasaláta

25 dkg cékla, 2 alma, 5 dkg dióbél, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, citromlé, 6 dkg majonéz, kapor.
Lereszelem a céklát, az almát, a fokhagymát és összekeverem a darált dióval. Sóval, borssal, cukorral, citromlével ízesítem, majd elkeverem a majonézzel. A tetejét megszórom finomra vágott kaporral.

Orosz hússaláta

25 dkg főtt, vagy sült hús, 15 dkg burgonya, 1 alma, 1 ecetes uborka, 1 ek mustár, késhegynyi törött bors, 3 dl tartármártás, 5 dkg füstölt marhanyelv, 1 EK vágott petrezselyemzöld.
A húst, a tisztított főtt burgonyát, a hámozott almát, az ecetes uborkát és a füstölt marhanyelvet vékony metáltre vágom és egy salátástálba teszem. A tartárt összekeverem a petrezselyemzölddel, a borssal és a mustárral, majd lazán elkeverem a tálban a többi hozzávalóval.

Svájci saláta

10 dkg sajt (pl. Trappista), 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 ecetes uborka, 2 szem burgonya, fél zeller, 2,5 dl tartármártás.
A tisztított főtt burgonyát, főtt zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket metéltre vágom. Hozzáadom a felkockázott sajtot (1x1 cm), paradicsomot, zöldpaprikát és lazán összekeverem a tartármártással. Jégbehűtve tálalom.

Török pásztorsaláta (Çoban Salatasi)

1 kis fej hagyma, 1 uborka, 1 paradicsom, 3 fefferoni, 1 ek olivaolaj, 1 ek citromlé, 1/2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1/2 kk só.
Az uborkát meghámozom és kis kockákra vágom, a paradicsomot kis kockákra vágom, a hagymát vékonyan felkarikázom, a fefferonit 2 centis darabokra vágom. Az olajból, citromléből, sóból és a petrezselyemzöldből egy öntetet keverem és a salátára öntöm.

Török zöld saláta (Yesil salata)

1 fej saláta, fél citrom, 3 ek olivaolaj, só, bors, hagyma ízű só.
A salátát előkészítem és megmosom. A citrom levéből, az olivaolajból, sóból, borsból és a hagymás sóból egy salátaöntetet keverek és a salátalevelekre öntöm.

Tormás vöröskáposztasaláta (német)
Fél kg vöröskáposztát legyalulok. Egy tálban 1 tk sóval elkeverem és rázogatom, majd mintegy 10 percet követően jól kinyomkodom. 5 dkg diót durvára vágok, 2 fej lilahagymát felkarikázok, 1 csomó metélőhagymát felaprítok. 3 ek borecetet elkeverek kevés sóval, borssal, 1 kk cukorral és 1 deci olajjal öntetté keverek és 5 dekányi ecetes tormával együtt a többi hozzávalóval együtt összekeverem. Tálalás előtt 20 percig érlelem.  

 Károlyi saláta

 

 

20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 2 keménytojás, só, fél liter tartármártás.
A krumplit héjában megfőzöm és karikákra vágom. A paprikát kicsumázom, felkarikázom és leforrázom. A kovászos uborkát meghámozom és vékonyan felszeletelem. A tojást megtisztítom és felkarikázom. A paradicsomot forró vízbe mártom, héját lehúzom, kettévágom, magjait kiszedem, majd a húsát 1x1 centis kockákra vágom. A fejessalátát megmosom, leveleire szedem, néhány kivételével vastag metéltre vágom. Az összes hozzávalót lazán összekeverem a sózott tartárral és egy salátalevelekkel kibélelt üvegtálon, jól behűtve tálalom.

Kubai saláta

20 dkg párolt zöldborsó, fél doboz ananászkonzerv, 20 dkg főtt sonka (gépsonka), 30 dkg tartármártás.
Az ananászkonzervet lecsepegtetem, a sonkát 1x1 centis kockákra vágom. Az össze hozzávalót összekeverem, majd jól behűtöm.

Sajtos vitaminsaláta

10 dkg Anikó sajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 alma, 5 dkg (fagyasztott) ribizliszem, fél zeller, 2,5 dl tartármártás.
A tisztított főtt zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket metéltre vágom. Hozzáadom a felkockázott sajtot (1x1 cm), almát, paradicsomot, zöldpaprikát, a ribizliszemeket és lazán összekeverem a tartármártással. Jégbehűtve tálalom.

Hal-tojás saláta

20 dkg pácolt hering (ruszli), 5 kemény tojás, 1 ecetes uborka, 1 kk kaprobogyó, 25 dkg tartármártás.
A heringek gerincét eltávolítom, a halakat pedig falatnyi darabokra vágom. A tojásokat meghámozom és felkarikázom, az uborkát felszeletelem. Aaz össze hozzávalót óvatosan összekeverem és a salátát behűtve tálalom.

Gundelsaláta

40 dkg paradicsom, 6 nagy paprika, 15 dkg gomba, 15 dkg uborka, 20 dkg spárga (konzerv is lehet), 20 dkg zöldbab, két fej saláta, fél citrom, fél dl olaj, 1 dkg só, zellerfűszersó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 deci Ketchup, őrölt bors, 2 g Worchestermártás.
A paprikát kicsumázom és nagyobb kockákra, a megmosott gombát pedig csíkokra vágom. Az olajban először a paprikát párolom meg, majd kiszedem az olajból. Ezt követően megpárolom benne a gombát. Közben sós vízben megfőzöm a zöldbabot és a spárgát, majd leöntöm és hidegre teszem. A paradicsomokat egy habszedő kanállal forró vízbe mártom, héját lehúzom, kettévágom, kimagozom és felkockázom. A paprika és gomba párolólevébe belekeverem a ketchupot, a sót, a zellersót, a borsot, a Worchestermártást és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hozzákeverem a paprikát, a gombát, a paradicsomot, a zöldbabot, a hámozott, karikákra vágott uborkát, valamint a megmosott, tépkedett salátaleveleket. Mindezeket lazán összekeverem, egy tálba teszem és spárgával díszítem.

Sült paprikasaláta

1 kg paprika, 3 ek olaj, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 ek só, 3 ek cukor, 3 ek ecet, 2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld.
A paprikákat roston időnként forgatva barnulásig sütöm. Még melegen lehámozom és hosszában félbevágom. Az olajból, sóból, cukorból, ecetből, zúzott fokhagymából páclevet készítek és beleforgatom a paprikákat. Jól behűtve legalább egy napig érlelem.

Cézár saláta

Hozzávalók:
1 tojás sárgája
1 teáskanál dijoni mustár
olaj, felesben ét és oliva
3 bors fűszerkeverék
1csipet oregánó
1csipet bazsalikom
1csipet petrezselyem
1-2 gerezd fokhagyma
1 nyelet citromlé
1-2 csipet só
kb 1dl tejszín lehet egy nyelet tejet is még
fejenként 1/2 jég- v. fejessaláta
15dkg csirkemell
pirított kenyérkocka
2teáskanál parmezán
soha nem mérem, már ráállt a kezem

Elkészítés:
Majdnem olyan mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi amíg krémes állagú nem lesz és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni. Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen. A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszín Úgy kell önteni, hogy ne legyen híg.
Csirkemellet megszórom sóval és hárombors kev. majd olivaolajon aranyszínűre sütöm és felcsíkozom. kenyérkockákat előkészítem
Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom. Lehet díszíteni paradicsommal, hogy még színesebb legyen.

Szendvicsek

Szendvicsek, szendvicskrémek

Tojáskrém hideg szendvicsre

Hozzávalók:
5 tojás, 1 evõkanál kefir, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evõkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
Elkészítés:
A megmosott tojásokat keményre fõzzük, majd még melegen meghámozzuk, és egészen apróra összetörjük (vagy húsdarálón kétszer ledaráljuk, így valóban pépes lesz). A vajat a tejföllel és a mustárral habosra keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A fûszerekkel tovább ízesítjük, végül a darált fõtt tojást is hozzákeverjük. A krémet jól lehûtjük. Pirított kenyérszeletekre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal vagy újhagymával fogyasztjuk. (Nagyobb adagot is érdemes belõle készíteni, mert egy hétig biztosan eláll a hûtõszekrényben.)

Tojásos meleg szendvics

Hozzávalók:
2 tojás, 1 dl tejföl, 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só és törött fekete bors ízlés szerint, 12 vékony szelet kenyér.
Elkészítés:
A tojást csak annyira verjük fel, hogy a fehérje elkeveredjen a sárgájával, majd hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajtot, a tisztított, ledarált vöröshagymát és a füstölt szalonnát. A fûszerekkel ízesítjük. A krémmel megkenjük a kenyérszeleteket, és sütõlemezre rakjuk. Elõmelegített forró sütõben (vagy grillsütõben) szép sárgásbarnára megsütjük

Szerelem-reggeli, ágyban tálalva

Hozzávalók:
kenyér
vaj
piros és fekete kaviár
vörös rózsaszirom
Elkészítés:
Süss aranybarnára páratlan számú pirítóst, majd vékonyan kend meg őket vajjal! Tetejükre vastagon tégy kaviárt, lehet vegyesen, egyikre feketét, másikra pirosat! A kész kenyereket olyan tálcára kell helyezni, amelynek az alját vörös rózsaszirom borítja!

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
4 gerezd fokhagyma
2 meghámozott, feldarabolt paradicsom
só, bors
friss petrezselyem feldarabolva
1 tk oregano
1/3 csésze olívaolaj
6 tk vörösborecet
Elkészítés:
Forró sütõben süssük a padlizsánokat 45-50 percig. Ezzel megelõzzük, hogy keserűek legyenek. Ráadásul a héjuk is könnyen lehúzható lesz. Ezt tegyük is meg, és vágjuk a húsát apró darabokra. Mindenképpen fa eszközt használjunk.Egy mozsárban vagy nem fémbõl készült tálban keverjük a padlizsánhoz a szétnyomott fokhagymát. Egy faeszközzel nyomjuk szét még jobban, adjuk hozzá a paradicsomot, a sót és a borsot, és a többi fűszert. Jöhet bele az olívaolaj és az ecet. Kóstoljunk meg, adhatunk még hozzá olajat vagy ecetet, ha kell.

Olasz melegszendvics

Hozzávalók:
2 személyre:
2 szelet kenyér
1 paradicsom
csipet oregánó
Mozzarella sajt
kevés vaj
Elkészítés:
A kenyereket megvajazzuk, a paradicsomot felkarikázzuk, és a kenyerekre tesszük. Oregánóval megszórjuk, sajtszeleteket rakunk a tetejükre, és 180°-on 5 percig sütőben sütjük.

Tepertőkrém

Hozzávalók:
25 dkg sertéstepertő,
2 főtt tojás,
3 közepes nagyságú lilahagyma,
só ízlés szerint,
1 teáskanál pirospaprika,
1 evőkanál mustár,
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sertéstepertőt, a főtt tojásokat,a lilahagymát, húsdarálón ledaráljuk, sózzuk. Beletesszük a paprikát a mustárt, borsot.Jól összedolgozzuk, hűtőbe tesszük, kicsit kifagyasztani.

Sonkakrém

Hozzávalók:
30 g gépsonka
5 g vajkrém
20 g kefir
mustár, metélőhagyma, feketebors
Elkészítés:
A sonkát apró kockára vágjuk vagy ledaráljuk. A vajkrémet a kefirrel, mustárral, finomra vágott metélőhagymával és a frissen őrölt borssal simára keverjük, majd a gépsonkával összekeverve lehűtjük.

Tojásoskrém

Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg margarin
1-2 evőkanál tejföl
mustár
1 vöröshagyma,
petrezselyemzöld
só ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat főzd keményre, majd nyomkodd össze egy villával, vagy reszeld le.
Keverd ki a többi alapanyaggal, fűszerezd.
Akkor jó, ha sima és krémes.

Kolbászkrém

Hozzávalók:
15 dkg lecsókolbász
5 dkg füstölt gyulai kolbász
2 db főtt tojás
5 dkg margarin
1 kiskanál mustár
Elkészítés:
A kolbászok bőrét lehúzzuk, majd a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer-háromszor átdaráljuk. A krémhez hozzáadjuk a magarint és a mustárt, összekeverjük. Kenyérre kenve uborkával tálaljuk.

Sajtos tojáspástétom

Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 kemény tojás (lereszelve)
10 dkg reszelt füstölt sajt

őrölt bors
Pirosarany
egy csokor metélőhagyma
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és fogyasztás előtt legalább 2-3 órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Májkrém háziasan

Hozzávalók:
1 kg csirkemáj,sziv nélkül
20-30 dkg szalonna apró kockára vágva
2 nagy fej vörös hagyma apróra vágva
4 főtt tojás
30 dkg zsir
Elkészítés:
A szalonnát kisütjük,és megpároljuk rajta a hagymát.Rádobjuk a csirkemájat,és megsütjük. Kétszer ledaráljuk a főtt tojást is hozzáadva.Müanyag tálba rakjuk,és hütőben tartjuk.Tálalásnál sózzuk borsozzuk izlés szerint.

Sajtos zellerkrém

Hozzávalók:
1db zellergumó
5dkg vaj
15dkg reszelt Karaván sajt
tej,só, fehér bors,
szerecsendió,
Elkészítés:
A zellert megpucoljuk,kiskockákra vágjuk.Egy edénybe tesszük,és annyi fele-fele mennyiségű tej és víz keverékével öntjük fel,amennyi ellepi.Közepes lángon a zellert puhára főzzük.A felesleges folyadékot leöntjük,a zellert jól lecsepegtetjük,
majd egy villával összetörjük.A vajat felforrósítjuk,majd az áttört zellert megpirítjuk rajta.Sóval,fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük.A tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot,és hűlni hagyjuk.

Párizsikrém- akár diétához

Hozzávalók:
60 g darált párizsi
2 tk.Delma light margarin
1 evőkanál kefír
1 tk. apróra vágott( vagy préselt) vöröshagyma
1 tk. mustár
petrezselyem jól felepritva
Elkészítés:
Egy tálban a ledarált párizsihez adjuk a margarint, a kefírt, a reszelt /pépes/ vöröshagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet, a mustárt, és az egészet jól összekeverjük (óvatosan botmixert, vagy turmixt is hazsnálhatunk).

Hidegkonyhahome

Töltött tojás

5 tojás, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Olcsó és nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető előétel!

 Zebratojás

5 fehér keménytojás, 5 sötét keménytojás, 3-4 ek majonéz, 5 teafilter, 3-4 ek szójamártás.
A hosszú tojás c. recept szerint készül, csak felváltva pakolom a kétfajta színű tojást. A sötét tojást úgy készítem, hogy 3 deci vízben megfőzöm a teát és beleteszem a szójamártást. Ebbe még melegen bepakolom és áztatom 4-5 órán keresztül a megtisztított tojásokat. A hidegtálat díszítem vele.

Töltött tojás (házikolbásszal)

5 tojás, 4 dkg paprikás házikolbász, lilahagyma.
A főtt tojásokat meghámozom és hosszában kettévágom. A lilahagymát megtisztítom és karikákra vágom. A kolbászt felkarikázom és két-két karikát fektetek a tojásfelületekre. Hagymakarikákkal díszítem.
Egyszerű, nagyon finom töltött tojás!

Moszkvai tojás

5 keménytojás, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 + 1 ek kaviár, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval és az egyik kanál kaviárral. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket is a masszából nyomott gyűrűvel díszítem, amelynek közepébe teszem a másik kanálnyi kaviárt.
Elegáns, finom étel, dísze bármely hidegtálnak.

 Légyölő galóca

Töltött tojások valamelyike, feleannyi szem paradicsom, majonéz.
A töltöt tojásokat ügyesen felállítom (a talpát levágva) és egy tálra teszem. A paradicsomokat félbevágom, belsejüket kivájom és a tojásokra teszem. Majonézből pötyöket teszek rá.

Kaszinó tojás

Hozzávalók:
20 db-hoz
10 tojás
1 nagy tejföl
ízlés szerint mustár,
ízlés szerint majonéz,
majoranna
aki szereti bazsalikom,
kakukkfü
fehér bors

Elkészítés:
A tojásokat megfözöm, kettévágom, sárgáját egy tálba teszem. A sárgájához adok pici mustárt, majonézt, majorannát, sót, borsos, (ízlés szerint bazsalikom kakukkfü) sót. Alaposan kikutyulom. A kettévágott tojásokat egy kis peremes tálra teszem, visszatöltöm a belsejébe a kikutyult tölteléket, és majonnézzel hígított tejföllel leöntöm. Tetejére egy kis majorannát szórok. Jól leütve tálalom.

Halkocsonya

1,2 kg ponty + 2 fej és 2 farok, egy cseresznyepaprika, 1 ek paprika, egy nagy fej hagyma, só.
A halat megtisztítom, felszeletelem, majd lábasba teszem az apróra vágott hagymával és a sóval együtt. Annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Ha felforrt, beleteszem a paprikákat és lassan egy órán át főzöm. Tányérokba adagolom és hideg helyre teszem.
Nagyon látványos, ha szép formában készül.

Rántott sajt

Fél kg Trappista, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj
A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vágom, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd a panírozást megismétlem. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.

Rántott brokkoli

Fél kg brokkoli, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A brokkolit rózsáira szedem és sós lobogó vízben 2-3 percig fozöm. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartármártás-sal tálalom.

Rántott spárgafejek

Fél kg zsenge spárgafej, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A spárgákról csak a fejeket használopm fel. Ezeket sós lobogó vízben 2-3 percig fozöm. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartármártás-sal tálalom.

 

Falafel

25 dkg szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5 gerezd fokhagyma, késhegynyi sütőpor, 1/2 kk fűszersó, só, olaj.
A szóját, vagy a csicseriborsót vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Húsdarálón ledarálom, majd elkeverem a szétnyomott fokhagymával, a sütőporral, a sóval, a fűszersóval és 2-3 kanálnyi olajjal. Ezen keverékből nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, forró olajban szép barnára sütöm, majd lecsepegtetem őket.

Zöldfűszeres csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj, fél csokor zöldpetrezselyem.
A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzűlló tálba teszem. Ráöntök 3 ek olajat, 3 ek vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével. A végén apróra vágom a petrezselyemzöldet, beleforgatom a már kisűlt, de még forró csirkemelleket és hűlni hagyom. Hidegen szelem fel.

Lecsós palacsintatekercsek

8 sós palacsinta, 2 ek zselatin, fél dl víz, 30 dkg lecsó.
A natúr lecsót felfőzöm a vízben beáztatott zselatinnal. Hűlni hagyom a lecsókeveréket és a palacsintákba töltöm. A palacsintákat Folpack fóliába tekerem és több órára a hűtőbe teszem. A palacsintákat ferdén felszeletelem és szépen körítve tálalom.

Mártások

(Fokhagymapüré)

Fél kg burgonya, 5 gerezd fokhagyma, 4-5 kanál olivaolaj, 2-3 ek ecet, só.
A krumplit sós vízben megmosom, leszűröm és forrón átnyomom. Állandó keverés mellett hozzáadom a zúzott fokhagymát, az olajat és az ecetet. Ha kell sózom.
Érdekesség: Ha megnézed, kísértetiesen hasonlít a Taramosalata -hoz. Az ikrát itt a fokhagyma helyettesíti.

Bolognai mártás

Fél kg darált hús, 1 doboz hámozott paradicsom, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl vörösbor, oregano, bazsalikom, petrezselyemzöld, só, bors, olivaolaj.
A hagymát finomra kockázom, a fokhagymát finomra vágom, majd mindkettőt megpárolom az olivaolajban. Hozzáadom a darált húst és kevergetve megpirítom. A paradicsomot lecsepegtetem, apró kockákra vágom és hozzáadom. Sózom, borsozom, majd hozzáöntöm a vörösbort. Kb. fél órán át lassú tűzön főzöm. Apróra vágom a füveket, hozzáadom és még egy keveset főzöm.

Besamelmártás

5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.

Görög paradicsommártás

Fél kg paradicsom, 1 dl olaj, 1 kis fej hagyma, só, bors.
A felhevített olajban megdinsztelem az apróra vágott hagymát. A paradicsomokat meghámozom, feldarabolom és a hagymára teszem. Sózom, borsozom, majd készre főzöm.

Vinaigrette mártás

80 ml olivaolaj (extraszűz), 2 ek borecet, 1 tk só, 1 késhegynyi feketebors (frissen őrölt).
Az ecetet, a sót és a borsot egy kicsi tálba teszem és villával felverem. Hozzáadom az olajat és tovább verem, míg egy homogén keveréket nem kapok.

Áfonyás torma

2 ek frissen reszelt torma, 2 ek áfonyalekvár, 2 ek tejszín.
Az áfonyalekvárt összekeverem a tormával, valamint a tejszínnel (esetleg tejföllel). Jól behűtve tálalom.

 

Moszkvai mártás

3 dl Tartármártás, fél üveg kaviár (25 g).
A tartárba belekeverem a kaviárt. Hideg halas tálakhoz jól behűtve tálalom.

Pikáns mártás

3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 1/2 l húsleves, 2 szardella, 1 ek vágott kapor, citromlé, reszelt citromhéj, só, paprika.
A margarinból, a lisztből és a húslevesből egy világos mártást készítek, hozzáadom az összevágott szardellát, kaprit és a többi hozzávalóval pikánsra ízesítem.

Mustármártás

5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 csésze húsleves, 5 dkg mustár, ecet, só, cukor.
A vajból és a lisztből mártást készítek, majd felengedem a húslevessel. Mustárral, ecettel, sóval, illetve cukorral ízesítem.

Kaporszósz (Kapormártás)

Egy fakanályi zsíron megpirítok két kanálnyi lisztet, sózom, majd beleszórom az összevágott nagy csomó kaprot és felöntöm két-három deci húslevessel, majd sózom.

 Zsemlemártás

Zsemléket apró kockákra vágok és olajban megpirítom. Rádobok 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, felöntöm 2-3 merőkanál húslevessel, sózom, borsozom, majd a végén egy merőkanálnyi tejföllel.

Büdös mártogatós

1 Pálpusztai sajt, 10 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 dl sör, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 EK tejföl, 1 mk mustár, fél mk őrölt feketebors.
A sajtokat lereszelem, majd elkeverem a puha vajjal és a többi hozzávalóval, majd a hűtőbe teszem érni és hülni.

Sajtos-fokhagymás dip

1 tömlős sajt (Camping, Medve stb), 1 ek ketchup, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek tejföl, fél mk só, késhegynyi őrölt feketebors.
A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem érni és hülni.

Túrós retekdip

10-12 retek, 8 dkg túró, só.
A retket lereszelem, megsózom, majd mintegy 10 perces állást követően összekeverem a túróval és jól behűtöm.

Rokfortos-sörös dip

10 dkg márványsajt (Rokfort), 20 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 dl sör, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek tejföl, 1 mk mustár.
A sajtokat lereszelem, majd elkeverem a puha vajjal és a többi hozzávalóval, majd a hűtőbe teszem érni és hülni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(Albertglump, 2018.07.21 22:39)

The prostate is a vital part of a male's reproductive system. It secretes fluids that assisted in the transportation and activation of sperm. The men's prostate is located just while watching rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, in most cases really miserable and inconvenient to the patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.Prostate infection, also called prostatitis, is the most common prostate-related condition in men younger than 55 yrs . old. Infections with the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common of all varieties of prostate infection. It is due to bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition associated with a particular defect in the gland and also the persistence presence of bacteria inside urinary tract. It can be brought on by trauma to the urinary tract or by infections originating from other areas in the body. A patient may experience testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal with the prostate defect then the use antibiotics and NSAIDs to treat the inflammation.

Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not even to ascertain the causes of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and high lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable weight loss program is important. These are some of the actions to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for overall health and it will also maintain the urinary track clean.

2. Some studies suggest that several ejaculations per week will assist you to prevent cancer of prostate.

3. Eat steak moderately. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef per week will heighten the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most critical measure to look at to ensure a wholesome prostate is to opt for regular prostate health screening. If you are forty years and above, you need to select prostate examination at least one time a year.