Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek

2008.01.23

 

  

JÓ ÉTVÁGYAT!                                                                                                  

 

 Zöldséges csirke kínai módra

Hozzávalók (2személyre)
néhány brokkolirózsa
néhány karfiolrózsa
1 zellerszár rézsútosan vágva
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál szójaszósz
1 mokkáskanál Erős Pista
1 evőkanál olaj
kb. 2 dl víz
15 dkg csíkokra vágott csirkemell
2-3 fej, negyedekre vágott gomba
1 nagyobb paradicsom felkockázva
csipetnyi só

Sós vízben párold meg a brokkolit, karfiolt és a zellert, de ne legyen túl puha (kb. 2-3 perc a forrástól számítva). Egy edényben keverd össze a keményítőt, a szójaszószt, az Erős Pistát és 1 evőkanál olajat, majd öntsd fel kb. 2dl vízzel. Forrald fel, és rakd bele a csirkét és a zöldségeket, majd főzd készre. Rizzsel, esetleg tojásos rizzsel tálalható.

 

Szarvasi aprópecsenye 10 fő részére

Hozzávalók: 0,8 kg sertéskaraj, 0,10 liter olívaolaj, 0,40 kg cukkini, 0,40 kg gomba, 0,40 kg
kékszilva, só, fehérbors, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint

Elkészítés: Olívaolajon a sertéskaraj csíkokat lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott
cukkinit, gombát és a kékszilvát. Fűszerekkel ízesítjük és készre pirítjuk.

 

Rakott Karfiol Sonkával
Hozzávalók: 60 dkg karfiolrózsa, 20 dkg füsölt fott sonka, 10 dkg rizs, 4 dl tejföl, 2 tojás, 6 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors

Elkészítés: A megtisztított, alaposan megmosott karfiolt rózsáira szedjük. Enyhén sós vízben puhára fozzük. Leszurjük, lecsepegtetjük Szurocsodában. A sonkát finomra vágjuk vagy ledaráljuk. Közben megfozzük a rizst. Ha kihult, összekeverjük a sonkáva, sóval és borssal ízesítjük. Egy Ultraplusz edénybe beleterítjük a karfiol felét, rátesszük a rizses tölteléket. A tojásokat a tejföllel összerázzuk a Mix-Fix-ben, majd a töltelékre öntjük. Befedjük a maradék karfiollal és reszelt sajtot szórunk rá. Középmeleg sütoben pirosra sütjük.

 

Spagetti gombás-padlizsános raguval
Hozzávalók: 1 nagy fej padlizsán, 20dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfu,
olivaolaj, 1 csomag spagetti tészta, reszelt sajt

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifozzük, leszurjük, jól lecsepegtetjük. Közben elkészítjük a ragut. A hagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk, pirítjuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát. Barnulásig pirítjuk . Hozzáadjuk a kis kockákra vágott padlizsánt, sóval, borssal, kakukkfuvel ízesítjük. Kevés vizet aláöntve, mikrohullámú sütoben 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ha a ragu elkészült, a tányérokba osztott tésztára halmozzuk, tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

 

"Szalma és Széna"
Hozzávalók: 10 dkg sampion gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db hámozott paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evokanál olaj, 3 dkg vaj, 10 dkg zölborsó, 1 dl száraz fehérbor, 1 csipet morzsolt kakukkfu, 20 dkg spenótos spagetti(széna), 20 dkg normál spagetti(szalma), 20 dkg parmezánsajt

Elkészíétse: Elokészítésként a gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük, a szalonnát apróra felkockázzuk, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk,a paradicsomot apróra felkockázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
A szalonnát megpirítjuk , majd hozzáadjuk a gombát, ízlés szerint borsozzuk és tovább pirítjuk. Másik edényben a vajat megolvasztjuk és beletesszük a zöldborsót, felöntjük a borral és megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a szalonnás-gombát, a petrezselymet és ízlés szerint sózzuk. Ezt összeforrósítjuk. Közben a hagymát, az áttört fokhagymát, a paradicsomot megpároljuk sóval, borssal, kakukkfuvel ízesítjük és párolás után surure fozzük.
Ezalatt az ido alatt a tésztákat megfozzük, leszurjük, majd egy tálra csúsztatjuk. Hozzáadjuk a gombás-zöldborsós ragu felét,ezzel összekeverjük,a tetejére ráöntjük a paradicsomos surítményt és a maradék gombás ragut, és a tetejét megszorjuk reszelt sajttal.

 

Párolt rakott cukkíni
Hozzávalók: 40 dkg burgonya,1 db kisebb méretu cukkíni(20-30dkg), 5dkg füstölt sajt, 1dl tejföl, só, 2evokanál olívaolaj

Elkészítése: A krumplit és a cukkínit meghámozzuk, majd a Tupperware zöldséghámozóval vékony karikára vágjuk.A Mikroplussz edénybe helyezzük felváltva rétegezve, enyhén megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk. Lefedve 750W-on 10 percig pároljuk, majd óvatosan még 15 percig sütjük. Végül meghintjük a sajttal, ínyencek gazdagíthatják fott füstölt tarjával, tejföllel. Kevésbé kalóriadús ,ha zsírszegény tejfölt használunk. 1-2 percig grillezzük és tálaljuk.

 

Amerikai rakott burgonya
Hozzávalók: 60 dkg burgonya 15 dkg sonka 15 dkg mozarella sajt (helyette pl. trappista) 5 ek parmezán sajt 3 dl tejszín só

Elkészítés: Kb. 6-7 közepes nagyságú burgonyát meghámozni és uborkaszeletelon leszeletelni. A Mikroplusz edényt egy kis vajjal kikenni és az aljára kb. két szelet vastagságú krumpliréteget rakni. Ezt egy kicsit megsózni, majd a kockára vágott sonkát (lehet paprikás szalámit vagy kolbászt is) és reszelt mozarella sajtot rakni rá. Lehet egy kis ételízesítot is rátenni (pl. Vegeta, Delikát), ezenkívül lehet friss bazsalikom leveleket is tenni a rétegek közé. Ezt megint befedni krumpliszeletekkel, amire ugyanúgy sonkát, sajtot, fuszereket rétegezni. Így megtöltöttük a tálat. A felso réteg burgonyára csak sajtot kell tenni. Végül az egészet leöntjük 3 dl tejszínnel. Befedve 25 percig 600 W-on készítjük. Ezután a reszelt parmezán sajtot szórunk a tetejére es 3 percre fedo nélkül visszatenni, hogy megpiruljon a teteje.

 

Gombás, rizses csirke mikróban
1 pohár rizst megmosva, majd 20 dkg gombát /konzerv,vagy friss/ 1 paradicsomot, 1 paprikát felkarikázva, majd kb.30-40 dkg csirkemellet felszeletelve a 2,25 l-es Mikróedénybe teszünk.A 0,5 l-es MIX-FIX–ben összerázunk 1 pohár tejfölt, 2 dl vizzel, izlés szerint füszerekkel /vegeta, só orölt bors,sült csike füszersó/ és a tetejére öntjük.A mikróba téve 8 percig teljes fokozaton, majd 15-20 percig 600 W –on készítjük el, közben egyszer megkeverjük a KanálBazárral.

 

Gombás ragu füstölt finomságokkal
Hozzávalók: 25dkg gomba, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 5dkg HÉRA margarin, 20dkg füstölt házi sonka, 20dgk füstölt sajt, 3dl tejszín, 2dl tej, 3-4dkg liszt, só, bors, delikát, 500gr Gyermelyi tészta /Coffocska ,szarvacska/

Elkészítés: A Mikroplusz-ban megpároljuk az apróra vágott hagymát 3percig 700W-on fedovel, majd beletesszük a felaprított gombát és a vékony csíkokra vágott sonkát és visszatesszük 8 percre.Ezután ízlés szerint fuszerezzük és újra 2 percig párljuk.Miután elkészült belekeverjük a lisztet,tejet és a tejszínt majd újra a mikróba tesszük 3 percre.Tésztával tálaljuk a tetejére füstölt sajtot reszelünk.

 

Sós húsvéti fészek

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 3 dl langyos tej,
- 1 kávéskanál cukor,
- 2 tojás,
- 1 kávéskanál só

A töltelékhez:
- 30 dkg főtt sonka,
- 4 db keménytojás,
- 1/2 kávéskanál só és törött bors,
- 3 szál újhagyma,

A kenéshez:
- 10 dkg vaj
- A tálaláshoz:
- 4 dl tejföl,
- 1 lapos evőkanál só,
- 1/2 kávéskanál bors,
- 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben. Tésztát gyúrunk a lisztből, tejből, kovászból, tojásokból és a sóbol. Dagasztjuk 6-7 percig, míg a tészta felületén hólyagocskák képződnek. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb. 45 percig. Időközben felkockázzuk a sonkát és a főtt tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a karikázott újhagymát. A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, négyzet alakúra. Átkenjük kevés olvasztott vajjal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A tésztat felcsavarjuk, és éles késsel szeletekre szeljük. Mindegyik szelet oldalát átkenjük vajjal, és belehelyezzük egy kör alakú formába (bureksütő tepsi, 24 cm átmérőjű). Meleg helyre tesszük pihenni még 30 percig. Utána átkenjük a maradék vajjal, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. Tejföllel kínáljuk, amibe belekevertük a zúzott fokhagymát, sót és törött borsot.

 

Hagymás rostélyos

Hozzávalók:
kb. 80 dkg rostélyos csonttal együtt, 12 dkg zsír, egy kanálka
liszt, törött bors, só, három nagy fej hagyma.

A rostélyosokat gyengén kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A hagymát vékony
karikákra vágjuk, meghintjük liszttel és jól összekeverjük vele, majd a
megforrósított zsírban, nagy lángon világosbarnára pirítjuk. A hagymát
leszűrjük és melegen tartjuk. Ugyanebben a zsírban nagy lángon a
rostélyosszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, tálra tesszük, rászórjuk a
pirított hagymát, meglocsoljuk a fennmaradó zsírral és sült burgonyával,
savanyúsággal tálaljuk.

 

"Madárhús"

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy fej hagyma, egy evőkanál zsír, kávéskanál
majoránna, kávéskanál pirospaprika, késhegynyi törött bors, só, 2 dl tejföl.
Egy evőkanál fagyos zsírt, egy fej apróra vágott hagymát, sót, törött borsot,
a pirospaprikát, majoránnát és 2 dl tejfölt lábasba teszünk, Belerakjuk a
vékony csíkokra vágott sovány marhafelsált, egy kevés vizet öntünk rá, és fedő
alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk, amíg a hús
teljesen meg nem puhult. Ne kevergessük, inkább csak rázogassuk a lábast, hogy
a húscsíkok ne menjenek szét. Spagettivel, burgonyagombóccal tálaljuk.

 

Tutajos

Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej
vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 50 dkg tisztított burgonya, só.

Elkészítés:
A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb.
10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután
beletesszük a finomra vágott hagymát, kétszer-háromszor
átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi
vízzel, mint a tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a
zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát.
Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan
megpároljuk.

 

Kerti zöldségragu

Hozzávalók:
2 csomó új sárgarépa, 1 csomó új petrezselyemgyökér,
2 új karalábé, 60 dkg újburgonya, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg
zsír, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1/2 csomó kapor, 1 csomag
újhagyma, só.


Elkészítés:
A vékony karikára vágott újhagymát, szárával együtt megfuttatjuk
a zsiradékban, majd beletesszük a kockára vágott zsenge
karalábét, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a burgonyát.
Megsózzuk és erős tűzön, állandó keverés közben üvegesre
pirítjuk. Annyi vízzel töltjük fel, hogy éppen ellepje. Kis
lángon, lassan pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak,
belekeverjük a finomra összevágott kaprot és petrezselyemzöldet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slambuc

Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 20 dkg szárított
csuszatészta, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika,
12 dkg füstölt kolbász, 60 dkg burgonya, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, só.

Elkészítés:
A kockára vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában gyakori
keverés közben megpirítjuk a csuszatésztát, majd beletesszük a
finomra vágott hagymát, s két-három keverés után megszórjuk
paprikával. Beletesszük a karikára vágott kolbászt és a kis
kockára vágott burgonyát. Annyi vizet öntsünk rá, hogy 2-3
ujjnyi magasan ellepje a tésztát. Sózzuk meg és tegyük bele a
zöldpaprikát és a paradicsomot. Alacsony láng felett -
lehetőleg lefedve - lassan főzzük meg. A főzés befejező
szakaszában többször keverjük meg, nehogy leégjen.

 

 Olasz konyha

Vegyes zöldsaláta (insalata mista)      

Fél kg tetszés szerinti salátaféle, zöldségféle, 6 ek olivaolaj, 3 ek borecet, só.
A zöldféléket megmosom és felaprítom. Az olivaolajból, borecetből és a sóból egy vinaigrette öntetet keverek és a zöldfélékre öntöm.

 

Capresesaláta           

Fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olivaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.
A sajtot (lehetőleg a bivalytejből készült bufala fajtájút) vékony szeletekre vágom. A paradicsomból egy csokrot formázok (úgy vágom fel, hogy a szárrésze még összetartsa). Az így keletkezett résekbe dugom a sajtszeleteket. Az olajból, bazsalikomból, oregánóból, kapriból, sóból és borsból öntetet készítek, a paradicsomokra öntöm és az egészet jól behűtöm.

 

Paradicsom-hagyma saláta (Insalata di pomodoro e cipolle)   

80 dkg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, só, bors, cukor, ecet, petrezselyemzöld.
Vékony szeletekre vágom a hagymát. A paradicsomokat egy merőkanállal forró vízbe mártom, bőrüket lehúzom, felszeletelem és a hagymakarikákkal együtt salátástálra teszem. Sózom, borsozom, kevés ecettel és cukorral ízesítem, majd megszórom vágott zöldpetrezselyemmel.

 

Pármai sonka dinnyével (Prosciutto e melone)         

1 érett cukordinnye, 8 vékony szelet pármai sonka, salátalevelek, frissen őrölt feketebors.
A dinnye legyen érett, szaftos. Néhány órára behűtöm, utána kimagozom és nyolcfelé vágom. Utána levágom a héjáról, majd ismét visszateszem rá. Hozzá a sonkát salátalevelekre rendezem. Tálaláskor mellé teszem a borsörlőt.

 

Olasz tatár (Bistecca alla tartara)         

20 dkg bélszín, vagy hátszín, 1 tojássárgája, 1 ek apróra vágott hagyma, 1/2 ek citromlé, 1 ek olivaolaj, 1 kk só, 1/2 ek apróra vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kk mustár, 2 ek ketchup, 5 szem kapribogyó (összevágva), 5 csepp Tabasco, bors, paprika.
A húst néhányszor átdarálom és egy tálba teszem. Hozzáadom a többi hozzávalót és jól átgyúrom. A végén ízlés szerint sózom és borsozom. A hűtőben legalább 12 órán át hagyom érni. Különféle díszítőelemekkel (itt: metélőhagyma, olajbogyó, zöldpaprika, bors és majonéz) dekorálom.

 

Tatárbifsztek (magyaros)       

 

 Személyenként: 15 dkg bélszín, vagy hátszin, 1 tojássárgája, 1 kk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél ek ketchup, 1 kk mustár, fél mk őrölt feketeborsbors, fél ek fűszerpaprika, fél mk só.
A húst kétszer- háromszor átdarálom és egy tányérra teszem. A közepébe egy mélyedést készítek, amelybe beleteszem a tojássárgáját. A fűszereket a hús szélén kis kupacokba rendezem el.

CIGÁNY  ÉTELEK

Roma lecsó (Lacsaú)

20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.
A paprikákat karikákra vágom, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágom, a krumplit meghámozom és felkarikázom (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztom, majd aranysárgára pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórom az édes pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom és lefedve puhára párolom. Ízlés szerint erőspaprikával ízesítem. Vakarccsal, vagy puha kenyérrel tálalom.

 

 

Lecsó túrós csuszával

20 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsópaprika, fél kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 1-2 erőspaprika, 5-6 gerezd fokhagyma, só, cukor, szines paprika.
A felszeletelt szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdalom, majd a fazék alján kisütöm. Ráteszem az apróra vágott hagymát és kavargatva aranyosra sütöm. Meghintem a paprikával és rádobom a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom, cukrozom és beleteszem a felhasított erőspaprikát is. 20-25 percnyi fedett párolás után kész. Túrós csuszával, vagy tarhonyával tálalom.

 

Cigánnyársak

Fél kg sertéslapocka, 15 dkg húsos szalonna, 2 közepes hagyma, 1,5 dl cigánypác.
A húst 2*2 centis kockákra, a szalonnát pedig hasonló, de vékony szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom és nyolcfelé vágom, majd még kisebb darabokra. A húst, a szalonnát és a hagymát váltahozva nyársakra húzom. A nyársakat megöntözöm cigánypáccal és 2-3 órára lefedve a hűtübe teszem. Lecsepegtetem és minden oldaláról szépen meggrillezem.

Cigánypörkölt

1 kg húsféle, 3 fej hagyma, 3 kanál édes paprika, 1 kanál erőspaprika, 1 kk bors, 2-3 kanálnyi lecsó, csövespaprika.
A húst felkockázom. A zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a töröttpaprikákat, majd röviddel utána a húst. Sózom, megkeverem, belerakom az erőspaprikát, majd lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig csak egy kevés vízzel pótolva. Mikor már félig megpuhult, beleteszem a töröttborsot és a lecsót is. Deszkáról szaggatott nokedlival tálalom.

 

 

 

 

Cigánynokedli

1 kiló liszt, 2-3 tojás, kávéskanálnyi só.
A megadottakból galuskatésztát keverek annyi vízzel, amennyit felvesz (kb. 4 deci). Egy nagy fazékban vizet forralok, sózom és mikor forr egy deszkáról szaggatom bele a nokedlit. Mikor elfáradok, abbahagyom, feljön a tetejére, szűrőkanállal kiszedem, aztán újra szaggatok, amíg el nem fogy.

 

Tarhonya (tárhoná)

1 csomag (fél kiló) tarhonya, egy nagy fakanál zsír, só.
A zsírt felolvasztom és állandóan kevergetve megpirítom rajta a tarhonyát. Mikor már barna, felöntöm 4 deci vízzel és sózom. Felforralom, lefedem és a lángot takarékra téve, időnként megkeverve puhára párolom.

FRANCIA  KONYHA

Baszk lecsó (Piperade Basquaise)

2 hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka.
A paprikákat kimagozom és kis darabokra vágom. Olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paprikákat, majd 5 percig párolom. Most hozzáadom a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom és fedő nélkül 15-20 percig párolom. A tojásokból rántottát készítek. A piperade-t és a rántottát egy tálra halmozom, a tetejére pedig a vékony sonkaszeletek jönnek.

Poulet royal (provencalis parasztrecept)

1 csirke, 15-40 gerezd fokhagyma (hámozatlan), száraz fehérbor, tejföl, só.
A római tálat beáztatom (15 perc). A csirkét megmosom, leszárítom, kívül - belül besózom. A csirkét beleteszem a római tálba, körben elosztom a fokhagymagerezdeket, a tálat lezárom és a sütőbe teszem. 225 fokon 90 percig sütöm. A csirkét most a római tál fedelébe teszem át és ropogósra sütöm, mialatt elkészítem a mártást:
Kiveszem a léből a gerezdeket és egy deszkán kinyomom a héjukból. Egy edényben összekeverem a pecsenyelevet és a fokhagymapépet, felmelegítem, hozzáöntöm a fehérbort és jól felforralom. A végén belekeverem a tejfölt és a csirke mellé tálalom. Baguettekenyeret adok mellé.

Poulet royal (provencalis parasztrecept)

1 csirke, 15-40 gerezd fokhagyma (hámozatlan), száraz fehérbor, tejföl, só.
A római tálat beáztatom (15 perc). A csirkét megmosom, leszárítom, kívül - belül besózom. A csirkét beleteszem a római tálba, körben elosztom a fokhagymagerezdeket, a tálat lezárom és a sütőbe teszem. 225 fokon 90 percig sütöm. A csirkét most a római tál fedelébe teszem át és ropogósra sütöm, mialatt elkészítem a mártást:
Kiveszem a léből a gerezdeket és egy deszkán kinyomom a héjukból. Egy edényben összekeverem a pecsenyelevet és a fokhagymapépet, felmelegítem, hozzáöntöm a fehérbort és jól felforralom. A végén belekeverem a tejfölt és a csirke mellé tálalom. Baguettekenyeret adok mellé.

Vinaigrette mártás

80 ml olivaolaj (extraszűz), 2 ek borecet, 1 tk só, 1 késhegynyi feketebors (frissen őrölt).
Az ecetet, a sót és a borsot egy kicsi tálba teszem és villával felverem. Hozzáadom az olajat és tovább verem, míg egy homogén keveréket nem kapok.

Camembertleves

20 dkg érett camembert, 4 dl zöldségleves, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, bors, 3,5 dl fehérbor, pirított zsemlekockák.
A lisztből, vajból és a szétnyomott fokhagymából rántást készítek és felöntöm a zöldséglevessel. Felkockázom az érett camembert sajtot, belekeverem a levesbe, míg egy sűrű levest nem kapok. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borssal ízesítem. Tovább nem forralom. Hozzáadom a fehérbort és egy kicsit együttmelegítem.

Rákkal töltött palacsinta

10 sós palacsinta, 30 rákolló, és/vagy farok, 1,5 zsemle, fál dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, zsemlemorzsa, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.
A főtt rákollóhúst és farokhúst, valamint a gombát és a petrezselyemzölddel együtt a vajon megpirítom. Hozzáadom a a tejben áztatott és szitán áttört zsemlét. Sóval, borssal, paprikával fűszerezem és elkeverem a tejszínnel. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, feltekerem és forrón tálalom.

Mediterrán olajbogyótál

3 dkg elrakott zöld olajbogyó, 3 dkg elrakott fekete olajbogyó, 3 dkg óriás olajbogyó, 1 ek olivapüré, 1 ek fokhagymapüré, 1-2 ág friss zöldfűszer, 1 ek olivaolaj, 1 kk rózsabors, crostini nazionale.
Az olajbogyókat és a püréket szépen elrendezem egy tálon. Rozmaringágakkal és mentalevelekkel díszítem. A tálat megöntözöm extra szűz olivaolajjal és crostinival tálalom.

Sonkás camembertsaláta

20 dkg camembert, 20 dkg főtt sonka, 20 dkg tartármártás, csipetnyi só, késhegynyi őrölt feketebors, 1 ek vágott petrezselyemzöld.
A sonkát metéltre, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágom és egy mély tálba teszem. Összekeverem a tartárral és a zöldpetrezselyemmel. Sózom, borsozom és jól behűtöm.

Camembert tatár

125 g camembert sajt (pl. Géramont), 1 tojássárgája, 1 kk paprika, 1 kk őrölt feketebors, 1/2 ek mustár, 1/2 ek apróra vágott hagyma, 1 kk szétnyomott fokhagyma, 1/2 mk só.
A Géramont-t (vagy más camembertfajtát) gyufaszál vastagságú csíkokra vágom. Egy tálra fészekszerűen elrendezem, a közepébe egy tojássárgáját teszek. Körben szépen elhelyezem a többi hozzávalót.

Boursin 1.

1 gerezd zúzott fokhagyma, 50 dkg krémsajt, 20 dkg vaj, 1 ek szárított oregano, 1 tk szárított bazsalikom, 1 tk majoranna, 1 tk kakukkfű, 1 tk durvára őrölt feketebors.
Összekeverem a megadott hozzávalókat, formázom, belehempergetem durvára őrölt borsba, majd kifagyasztom.

Franciás camembert-túró krém

5 dkg camembert, 5 dkg vaj, 10 dkg sovány túró, 1 citrom leve, só, 2 tk áfonyalekvár, kevés ásványvíz.
A sajtot villával szétnyomkodom, majd elvegyítem a túróval, sóval, citromlével és áfonyalekvárral. Némi ásványvízzel simára keverem.


Camembert-joghurt krém

20 dkg camembert, 1 pohár joghurt, 4 ek tejföl, 3 ek narancslé, só, bors.
Egy tálban simára keverem a joghurtot, a tejfölt és a camembert sajtot. Narancslével, sóval, borssal ízesítem.

Mandulás tuiles (Tuiles aux amandes)

5 dkg liszt, 5 dkg puha vaj, 10 dkg vaniliás porcukor, 10 dkg mandula (vágott), 2 tojásfehérje.
190 fokra előmelegítem a sütőt. Kivajazok, vagy sütőpapírral borítok egy nagy tepsit. A fehérjéket kemény habbá verem, majd belekeverem a cukrot. Óvatosan belekeverem a vágott mandulát, a liszet és a vajat. A tésztát a tepsin 10 cm átmérőjű körökké öntöm/simítom. A sütőben enyhe elszineződésig sütöm. Utána a forró lapokat egy lapáttal azonnal egy nyújtófára helyezem, ahol elnyeri végleges hajlított alakját. Hűlni hagyom, majd zárt dobozba teszem, ahol hónapokig eláll.

Besamelmártás (bechamel)

5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.

GÖRÖG  ÉTELEK

Kapros cukkini

Fél kg cukkini, fél csomó kapor, 2 ek vaj, 1 ek cukor, só, őrölt feketebors.
A cukkinit megmosom, meghámozom és 5-6 centis darabokra vágom, ezeket is negyedelem. Egy lábasban felhevítem a vajat és 3-4 percig párolom benne a cukkinidarabokat. Cukrozom és még egy-két percig párolom. Sózom, borsozom és hozzáadom az apróra vágott kaprot.

Patatu

Fél kg krumpli, 10 dkg keményebb reszelt sajt, 2 tojás, 5 ek zsemlemorzsa, fél csomó petrezselyemzöld, 2 ek vaj, szerecsendió, só, őrölt feketebors.
A krumplit megmosom, meghámozom, megfőzöm, pürésítem és egy tálba teszem. Hozzáadom a sajtot, a zsemlemorzsát, a felvert tojásokat és a vágott petrezselyemzöldet. Sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem. A masszát jól átkeverem. A vaj felével kikenek egy tepsit, majd egyenletesen elosztom rajta a jó sűrű tésztát. Egy villával vonalakat rajzolok a tetejére és rákenem a maradék vajat. A sütőben egy óráig sütöm közepes hőfokon. Káróalakú, vagy négyzetes adagokra osztva forrón tálalom.

 

Bifteki (Görög húspogácsa)

Fél kg darált hús, 4 EK olivaolaj, 1 tojás, 1 kis paradicsom, 2 EK kétszersültmorzsa, 1 EK finom búzadara, 2 EK reszelt Kefalotiri, 1 kis fej hagyma.
A paradicsomot megmosom, megtisztítom, kimagozom és finomra vágom, a hagymát megtisztítom és szintén finomra vágom. A darált húst egy tálban a tojással, a paradicsommal, a hagymával, a kétszersültmorzsával, a búzadarával és a sajttal alaposan összegyúrom. A kezemet időnként sörrel nedvesítem. Az egészet lefedve mintegy 4 órára a hűtőbe teszem. A masszából fasírtokat formálok, azokat beolajozom és egy serpenyőben oldalanként mintegy 7-8 percig sütöm. Tzazikival tálalom.

Görög gyümölcsleves

Fagyasztot gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaniliáscukor, 2 dl tejszín.
A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.

Gyros

10 kg birka szelethús, 3 zacskó görög fűszerkeverék (pl. Kotányi), fél liter olaj, só.
A hússzeleteket kiverem, sózom, megszórom a fűszerkeverékkel, majd egymásra helyezve, folpackkal lefedve másnapig a hűtőbe teszem. A gyrosnyársra húzom egymás után szépen a hússzeleteket, minden szelet után egy kanálnyi olajat öntök rá, majd a tetejét egy nagy szem paradicsommal zárom le. A nyársat forgatva kb fél óra múlva lehet kezdeni a faragást.

Gyros pita

Személyenként 1 Pita (görög lepénykenyér), 5 dkg bármelyik leírt módon elkészített gyros, 5 dkg hasábburgonya, 5 dkg saláta, zatziki.
A pitát felhasítom és belepakolom a gyrost, majd feltekerem. A tányérra teszem a salátát, megöntözöm zatzikivel. Melléteszem a hasábburgonyát, majd a töltött pitát.

Moussaka (Muszaka)

Fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva, fél kg paradicsom 1 centis szeletekre vágva, 2 zöldpaprika vékonyan felszeletelve, 25 dkg bárányhús és 25 dkg sertéshús nagyon apróra felkockázva, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 5 ek olaj, 2 ek reszelt emmentáli, liszt, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem.
A padlizsánt sózom, borsozom, lisztbe fozgatom és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. A paprikacsíkokat olajban szintén rövid ideig sütöm. Ezt követően a hagymát is megpirítom egy kevés olajban. Az olajban a húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadom a hagymát, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet és további öt percig kis lángon párolom. Egy kizsírozott felfújtformába rétegenként lerakom a padlizsánt, a húst, a paradicsomot (sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszerezve) és a paprikát. Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olajjal és 200 fokos sütőben fél óráig sütöm. Pitát, vörösbort és tzatzikit kínálok hozzá.

Syros (görög rizsétel)

Fél kg cukkini, 2 csésze rizs, 1 fej hagyma, 1 húsleveskocka, 40 dkg darálthús, 4 EK tejföl, 2 dkg vaj, 2 kk citromlé, só.
A cukkinit megtisztítom, mosom és kettévágom, felkockázom. A hagymát felkockázom. A húsból gombócokat formálok. Mindezeket a vajban megpárolom, hozzáadom a rizst, sózom és vele együtt kicsit együtt sütöm. Hozzáadok 4 csésze vizet, felforralom, hozzáadom a húsleveskockát. Az egészet 20 percig lassú tűzön párolom. A végén belekeverem a tejfölt és a citromlevet.

Sült padlizsán

4 padlizsán, olivaolaj, só.
A padlizsánokat megmosom, felszeletelem és megszórom sóval. Fél óráig állni és "könnyezni" hagyom. Ekkor tiszta vízben megmosom, hogy a keserű anyagok lemosódjanak róla. Konykakreppel leitatom a nedvességet és lisztbe forgatom. Forró olajban kisütöm.

Részeges füge

Fél kg friss füge, 2 dl fehérbor, 3 EK cukor.
A fügét megmosom, tálba teszem, ráöntöm a bort és 2-3 órán keresztül állni hagyom. Kiveszem a borból a fügét, tálkákba teszem, a bort felfőzöm a cukorral és melegen ráöntöm a fügére. Kihűlés után 2-3 órára hűtőbe teszem.

 ERDÉLYI  ÉTELEK

Csiki gulyás

40 dkg marhabélszin, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyúkáposzta, 3 dkg rizs, tejföl.
Egy nagy fej hagymát felkockázok és a zsírban fedő alatt megpirítom. Rászórom a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beleteszem az egyszer átmosott savanyúkáposztát, a megmosott rizst és a káposztától függően sózom. Az egészet fedő alatt puhára főzöm és tejföllel bőven megöntözve tálalom.

Háromszéki palacsinta

16 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, tej.
A csirkepörköltet kicsontozom, a szaftját pedig kissé besűrítem. Tejfölt keverek hozzá. A lisztből, tojásból palacsintaésztát készítek, a palacsintákat kisütöm és széles metéltre vágom. Összekeverem a csirkepörkölttel, leöntöm tejföllel és a keveréket kivajazott tűzálló tálba teszem. A sütőben aranysárgára sütöm.

Császármorzsa 1 (smarni)

20 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 ek cukor, 2 ek margarin.
A lisztet egy tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, tovább verem és a tojásos tésztába keverem. Egy nagy serpenyőben margarint hevítek, és beleöntöm a tésztát. A smarnit addig sütöm, míg az alja meg nem pirul. Ekkor megfordítom és a másik felét sütöm meg. Villával nagyobb darabokra szakítom és forrón tálalom.
Vegyes befőttet kínálok hozzá.

Sólet 1.

1 kg fehérbab, 1 kg ízlés szerinti füstölt hús, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi libazsír, 3 babérlevél, 1 kanál paprika, só.
A babot és a húsokat előző este beáztatom. Egy nagy tűzálló köcsögbe pakolom a babot, a füstölt húst, rá a hagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, valamint a libazsírt. Sót csak szükség esetén teszek bele, ami függ a hús sósságától. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Felforralom és lefedve nagyon lassú tűzön 3-4 órán át főzöm. Ez történhet kemencében, sütőben, vagy a tűzhely lángján is.

Söberli (Gombás-májas töltelék tepsiben)

3 zsemle, 2-3 csirke mája, 1 fej hagyma, 25 dkg szegfűgomba, 3 kanál libazsír, 4-5 nagy csomó petrezselyemzöld (nagyon sok legyen), 2 tojás, késhegynyi paprika, 1 kk őrölt feketebors, só, morzsa.
A zsemléket vízben beáztatom és jól kifacsarom. A hagymát apróra vágom és kevés zsíron sárgára fonnyasztom, majd ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, majd lefedve mintegy 20 percig párolom. A zsemléket összekeverem a gombával, az elkapart csirkemájjal, a tojással, sóval, borssal, egy kanál libazsírral és a petrezselyemzölddel. Egy tepsit kizsírozok és megszórom a morzsával, majd belesimítom a masszát. A tetejét is bekenem zsírral és a sütöben szép ressre sütöm, majd káró-formájúra kockázom és sültek mellé, vagy önállóan burgonyával tálalom.

Csángó rostélyos

4 szelet rostélyos, 1 répa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis fej zeller, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, levescsont, 2 dkg liszt, 1 dl vörösbor, 1 ek paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl víz, 1 kockacukor, 10 dkg zsír.
A hússzeleteket kiverem, sózom és forró zsírban hirtelen megsütöm. A zsírba beleteszem a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát a csontot és a cukrot és mindezt világossárgára sütöm. Megszórom liszttel, pár percig barnítom, vizet és bort öntök rá, majd végül hozzáadom a paradicsompürét. Visszahelyezem a húst és puhára párolom. Tálalás előtt a besűrűsödött mártást szitán áttöröm és a húsra öntöm.

Erdélyi fatányéros

25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 16 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, só, friss saláták, hasábburgonya.
A húsokat kb 6 dekás darabokra vágom, kiverem, sózom, lisztbe mártom és forró olajban hirtelen kisütöm. A szalonnát 4 szeletre vágom, a szeleteket 2 centiméterenként mélyen bevágom és szintén kisütöm. Egy megfelelő méretű fatányér szélét csinosan megpakolom vöröskáposzta-, paprika-, paradicsom-, uborka- és céklasalátával.

Kürtőskalács

1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csakott kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj.
"A liszthez hozáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk. A parázs felett forgatjuk, miközben porcukorral megszórjuk."

 

LEVESEK 

 

Legényfogó leves

Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
20 dkg erdei gomba (jó a piaci is :) )
20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
1 teáskanál citromlé
2 nagyobb fej vöröshagyma
olaj, só, fehér bors, tárkony
esetleg egy húsleveskocka vagy előzőleg félretett húsleves leve

Elkészítés:
Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket (ha mirelit vegyes zöldségből készítjük, akkor nincs vele gond) : a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel (1,5 -2L) és húslével (esetleg kockát teszünk bele).
Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb. azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele.
Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt (előtte érdemes simára kikeverni). Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges).
Újra felforralás után levesszük a tűzről a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet. (Így nem rántja össze a tejtermékeket a levesben).

Tárkonyos pulykaragu-leves

Hozzávalók:
40 dkg f.pulyka felsőcomb (de készíthetjük cs.combból,cs.mellből is),1 kis fej v.hagyma,20 dkg vegyes zöldség,2 dkg zeller,10 dkg zöldborsó,10 dkg gomba,(lehet konzerv z.borsó és gomba is), 5 dkg liszt,2 dl tejszín,1 db citrom,tárkony ízlés szerint.

Elkészítés:
A húst lebőrözzük,kicsontozzuk,kockákra vágjuk.Ap apróra vágott v.hagymát olajon megpároljuk,majd a húst rárakjuk.Ezután a kockákra vágott zöldségek,majd a borsó és a gomba következik.Felengedjük húslével (kockából is készíthető),tejszín habarással besűrítjük.Apróra vágott z.petrezselymet,finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá,majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét,pici sót. Ha konzerv z.borsót és konzerv gombát használunk,akkor adjuk a leveshez ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

Jókai bableves

Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.

Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot.A meghámozott f.hagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani).A répákat meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk.A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A csülköt fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük.Elkészítjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipt sóval,hozzáadjuk a tojást,és víz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle.Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük,és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket,szikkadni hagyjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük.A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk.Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára főzzük,végül savanyítjuk,sózzuk.

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
vaj
2cl fehérbor
tejszín

bors
szerecsendió
majoranna
vegeta
húsleves kocka 4db

Elkészítés:
vörös hagymát megpároljuk a vajban, ezután felengedjük vízzel. Utána beletesszük a húsleveskckát
só, bors, vegeta, szerecsendió egy csipet, majoranna. Miután felforrt a víz tegyük bele a póré- hagymát amit elötte felkaríkáztunk, és hagyjuk főni.
Majd miután megfőt a hagymaleves hagyjuk kihűlni, és aztán tejszínes habarást tegyünk rá. Utána mehet bele a fehér bor ami nagyon finom pikáns ízt ad neki.
Sajtos piritóssal lehet tálalni, nagyon finom. :))

ZSÍRÉGETŐ ALAPLEVES

Hozzávalók:
6 közepes vöröshagyma,
1-2 kis doboz paradicsompüré,
1,5 kg apróra vágott káposzta,
2 zöldpaprika,
2-3 zellergyökér vagy 8 db zellerszár (1 zeller + sok szár + köménymag),
1 cs. Levésízesítő por
vagy kocka,
1 sárgarépa,
apróra vágott petrezselyem,
bazsalikom (friss).

Elkészítés:
A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, egy nagy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Adhatunk hozzá Bullion vagy Worhesteshire
szószt is.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20-30 percig lassú tűzön puhára főzzük.

Tanácsok:
Annyit ehetünk belőle, amennyit akarunk.
A leves nem visz kalóriát a szervezetbe (állítólag :D).
Minél többet eszünk belőle, annál többet fogyunk.
Bármikor ehetünk belőle, amikor éhesek vagyunk

Palócgulyás

Hozzávalók:
Pörköltmaradék (lehetőleg sertés, 2 adag)
20dkg Zöldbab(lehet sárgahüvelyű)
4 közepes krumpli
Kis pohár tejföl
Liszt
Babérlevél
Ételízesítő

Elkészítés:
Felforralom a pörköltöt, 2-3 babérlevél bele, ételízesítő.Ráöntöm az apróra vágott zöldbabot, felengedem vízzel.
Ha félig puha a bab, mehet hozzá a kockáravágott krumpli.
Mikor a krumpli teljesen megpuhult, lisztből, pici vízből, tejfölből habarást készítek, nyakonöntöm a levest, egyet rottyan és kész.
Kenyérrel fogyasztandó.

Egytálételek

Egytálételek

Csirkecomb pékné módra

 

Hozzávalók:
4 személyre:
80 dkg burgonya,
só,
15 dkg húsos füstölt szalonna,
4 nagy csirkecomb,
grill- vagy flekkenfűszer,
50 dkg aprószemű vöröshagyma

Elkészítés:
A krumplit sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a felével kibélelünk egy nagy, mély tűzálló tálat, és a burgonyát beleterítjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, grill- vagy flekkenfűszerrel bedörzsöljük és a krumplira fektetjük. A hagymát meghámozzuk és egészben vagy félbevágva a combok köré rakjuk. A maradék szalonnaszeleteket a hagymára fektetjük. 200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, közben a tál tartalma a légkeveréssel egyenletesen megpirul. Akkor jó, ha a csirke bőre és a hagyma egyaránt szép barnára sült.
A tűzálló tálban visszük asztalra, és ecetes savanyúsággal kínáljuk.

Csőben sült brokkoli/ karfiol

Hozzávalók:
1 fej brokkoli v karfiol
10 dkg sajt
olaj, só, bors, vegeta

(sajtos)Bechamell mártáshoz: 5dkg vaj
5dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt

Elkészítés:
A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fűszeres vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besűrűsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. Isteni finom.

Brassói aprópecsenye..

Hozzávalók:
: 60 dkg sertés szűzpecsenye/sovány comb
10 dkg szalonna
20 dkg hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem
só, bors, morzsolt majoránna

Elkészítés:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát, és a felaprított fokhagymát is, és fedő alatt lepirítjuk. Rádobjuk a csíkokra vágott húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd ízlés szerint teszünk rá majoránnát, sót, borsot. Lassú tűzön fedő alatt megpároljuk. Ha párolás közben elpárologna a leve, akkor pótoljuk meleg vízzel. Miközben puhul a hús, egy másik edényben pároljuk meg a zöldborsót egy kis vízben, vágjuk össze a petrezselymet. A közben lesült húshoz hozzáadjuk a zöldborsót, és hagyjuk még puhulni a húst, hogy összeérjenek az ízek. A végén, lazán hozzákeverjük a petrezselyemmel (ízlés szerint).

Nokedlis darálthús

Hozzávalók:
50 dkg darált sertés comb(vagy lapocka),1-2 fej v.hagyma,kevés olaj vagy zsír,delikát,p.paprika.
a nokedlihez:5 tojás,kevés só,liszt.
tetejére:kb.15 dkg trappista sajt,1 doboz tejföl.

Elkészítés:
Az apróra vágott v.hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk,majd p.paprikával,delikáttal meghintve,a darált húst hozzáadva,vízzel felöntve sűrű pörköltet készítünk.A szokásos módon nokedlit készítünk,amit ha megfőtt leszűrünk,átmosunk hideg vízzel,majd a kész nokedlit a kész d.húsos pörkölttel összekeverjük,és vajjal kikent (vagy olajjal,zsírral kikent)tepsibe simítjuk.Tejföllel leöntjük,elkenjük a tetején,majd reszelt trappista sajttal megszórjuk,és addig sütjük,amíg a sajt a tetején megolvad.

Padlizsán párizsiasan

Hozzávalók:
3 padlizsán
40 dkg darált sertéshús
10 dkg vöröshagyma
15 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
4 dl tej
3 tojás
1 dkg cukor
őrölt bors

2 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, sóval,borssal,zúzott fokhagymával ízesítjük, és állandóan kevergetve megpirítjuk. A tej feléből,1 tojásból,a lisztből csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk. A meghámozott padlizsánokat szeletekre vágjuk,megsózzuk,a palacsintatésztába mártjuk, és bő forró olajban megsütjük. A szeletekből egy tűzálló tál aljára egy sort rakunk. Erre a hús felét, majd a padlizsánszeleteket tesszük. A rétegzést megismételjük úgy, hogy a tetejére padlizsán kerüljön. Végül a maradék tejben elkeverjük a tojásokat, megsózzuk és a rakottas tetejére öntjük. Forró sütőben megsütjük, kiborítjuk az edényből és forrón tálaljuk.

Magyaros rakott spagetti

Hozzávalók:
40 dkg spagetti
40 " borjúhús
15 " vöröshagyma
15 " zöldpaprika
10 " paradicsom
6 " vaj
3 " zsemlemorzsa
pirospaprika

olaj

Elkészítés:
A spagettit sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, és az olvasztott vajjal összekeverjük. Az apróra vágott hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a nagyon apróra vágott borjúhúst. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük a spagetti felét. Ráhelyezzük a borjúhúst, tetejére rakjuk a vékony karikára vágott paprikát és paradicsomot. Befedjük a maradék tésztával és meglocsoljuk a hús levével. Közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 percig sütjük.

Pasiknak reggelire

Hozzávalók:
5 szelet.3-5 mm vastag minőségi felvágott természetes bőrrel ,amit rajta hagyunk!!! ez a lényeg!!!bécsi szalámi,stb. lényeg,hogy ne száraz szalámi legyen!
olíva olaj vagy étolaj
5db.tojás
5 szelet vékony sajt(olvadós)
ízlés szerint só,bors,petrezselyem,
a fűszer szabadon választható és adagolható ízlés szerint

Elkészítés:
a serpenyőbe,esetleg tepsibe minimális olajat töltünk,belehelyezzük a bőrös!!! felvágottat,sütés közben a bőrös!!!felvágott fel fog kunkorodni és egy kis tálacskát fog képezni,amibe beleütjük a tojást úgyanúgy mintha tűkörtojást készítenénk,lefedjük egy fedővel,ha lehet átlátszóval,hogy figyelhető legyen a fejlemény,mielőtt majdnem kész lenne a tojás ,ízlés szerint tehetünk rá vékony sajt csíkot,kockát,akár gombát vagy bármi egyebet:-)fűszerezés menetközben só,bors,akármi ízlés szerint

KöretekKöretek

Mennyei krumpli

Hozzávalók:
4-5 burgonya
1 főzőtejszín

3 gerezd fokhagyma
szerecsendió
kevés olívaolaj

Elkészítés:
Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz.

Angolos sült burgonya

Hozzávalók:
75 dkg tisztított burgonya, 3 dl jó sûrû tejföl, 20 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Elkészítés:
A nyers, meghámozott burgonyát karikákra vágom és megsózom, megborsozom, majd jól összekeverve beleterítem egy kisebb tepsibe vagy tûzálló tálba. Egyenletesen rászórom a zsemlemorzsát és lelocsolom a tejföllel. Ezután szorosan lefedve elõmelegített forró sütõbe tolom. Körülbelül harminc percnyi párolás után a fóliát leveszem a tetejérõl és a morzsát pirosra pirítom.

 

Koldus kotlett

Hozzávalók:
1/5kg burgonya
só,bors
2 kávés kanál finomra vagdalt zöldpetrezselyem
3 tojás

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk,belereszeljük hideg vizbe,szűrőbe öntjük,a vizet jól kinyomkodjuk belőle.Felverjük a tojásokat hozzá adjuk a burgonyát,fűszerezzük.Kanállal tükörtojássűtöbe,forró olajba szedjük és pirosra ropogosra sütjük.

Gnocci

Hozzávalók:
-4 fõtt burgonya áttörve
-15 dkg teljes kiõrlésû liszt
-1 kávéskanál fehérbors
-2 evõkanál vaj
-10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
Gyúrj tésztát a hozzávalókból a sóig bezárólag. Ujjnyi vastagra nyútsd ki és nudli szerű darabokra formázd. Enyhén sós, forrásban lévõ vízben lassan fõzd ki. Ha a gnoccik feljöttek a víz tetejére, kiszedheted. Majd olvasztott vajban forgasd meg és tálaláskor reszelt parmezán sajtot szórj rá.

Poutine

Hozzávalók:
sültkrumpli
tehéntúró vagy mozzarella sajt (darálva)
BBQ szósz


BBQ szósz

Hozzávalók:
1 1/2 csésze barna cukor
1 1/2 csésze ketchup
1/2 csésze vörös borecet
1/2 csésze víz
1 evőkanálnyi Worcestershire szósz
2 1/2 evőkanálnyi mustár
2 teáskanálnyi pirospaprika
2 teáskanálnyi só
1 1/2 teáskanálnyi bors
1 csipetnyi erős paprika szósz

Az összes hozzávalót tedd be egy turmixgépbe, s keverd, míg egyenletesen sima nem lesz.
Elkészítés:
A sültkrumplit szórd meg a sajttal (vagy túróval) és öntsd le a szósszal.

Kapros, juhtúrós galuska

Hozzávalók:
3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só

Elkészítés:
A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a burgonyanyomón áttört juhtúrót, a sót, az egészen finomra vágott kaprot, majd simára dolgozzuk a liszttel, és kevés vízzel, szokásos sűrűségű galuskatésztát készítünk. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a vajon átforrósítjuk. Köretként, szaftos főételekhez tálaljuk.

Zsemlegombóc

Hozzávalók:
3 szikkadt zsemle
3 evőkanál olaj
A galuskatésztához:30 dkg liszt
1 tojás
víz


Elkészítés:
A zsemléket kockára vágjuk,és az olajon megpirítjuk.
Elkészítjük a galuskatésztát és belekeverjük a pirított zsemlekockákat.
Vizes kanállal gombócokat formálunk belőle és forró sós vízben kifőzzük.
Mártásokhoz,de főleg vadashúshoz adjuk.

Bundás sült krumpli

Hozzávalók:
40 dkg burgonya tisztán mérve, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor.

Elkészítés:
Elõször elkészítem a "bundát": a felvert tojást összekeverem a tejjel, a sóval, a törött borssal, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyemmel és a kaporral, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és annyi lisztet, hogy a szokásos sûrûségû palacsintatésztát kapjam. Tíz percig hagyom pihenni. A burgonyát hámozás után ujjnyi vastag karikákra vágom. Elõször a lisztbe, azután pedig a tésztába mártom. Bõ, forró olajba téve, de takaréklángon szép pirosra sütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsöpögtetve róla, tálalásig melegen tartom.

PÁCOK

Dzsingiszkán marinád

2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk széttört fekete borsszem, 1 reszelt hagyma, 1 ek mustár, 1 cl konyak, néhány csepp Tabasco.

 

Cigánypác

5 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk só, 1 kockacukor, 1 kk mustár, 1 ek ketchup, 1/2 kk őrölt feketebors.
Megtisztíttom, majd átnyomom a fokhagymagerezdeket. Az összes hozzávalót jól összekeverem és sertéshúsok pácolásához használom.

Fokhagymás marinád

8 gerezd szétnyomott fokhagyma, 2 ek bor, 1 ek ketchup, 1 tk fehérbors, 2 ek citromlé, 2 ek olaj.
Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem.

 

Mexikói marinád

1/2 tk kömény, 1/2 tk apróra vágott chili, 1/2 tk őrölt koriander, 1/2 tk őrölt feketebors, 3 ek grapefruitlé, 3 ek citromlé, 3 ek narancslé, 1/2 kk só, 1 tk édes házipaprika.
A grillezendő húst legalább fél órára bedörzsölöm a marináddal.
Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem.

 

Kínai marinád

2 ek száraz sherry, 3 ek kínai tea, 1 ek méz, 1 ek szójamártás, 1/2 tk őrölt fahéj, 1 tk feketebors, 2 gerezd szétnyomott fokhagyma.
Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem.

Grillételek

 

Cigánnyársak

Fél kg sertéslapocka, 15 dkg húsos szalonna, 2 közepes hagyma, 1,5 dl cigánypác.
A húst 2*2 centis kockákra, a szalonnát pedig hasonló, de vékony szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom és nyolcfelé vágom, majd még kisebb darabokra. A húst, a szalonnát és a hagymát váltakozva nyársakra húzom. A nyársakat megöntözöm cigánypáccal és 2-3 órára lefedve a hűtübe teszem. Lecsepegtetem és minden oldaláról szépen meggrillezem.

 

 

Jimmy kedvence

40 dkg kelbimbó, Vegeta, 20 dkg csirkemáj, vaj, só, bors, 60 dkg raclette sajt, toastkenyér.
A kelbimbót ételízesítős vízben megfőzöm, majd lecsepegtetem. A májat kockákra vágom és a vajon megpirítom, borsozom (a végén beleforgatom a kelbimbót is és csak ekkor sózom, hogy a máj ne keményedjen meg). A vendég tesz két evőkanálnyit a készülék tetején tartott raguból a sütőkéjébe, beborítja raclette sajttal és kb 3 percig süti. Pirítósra csúsztatja és előmelegített tányéron fogyasztja.

 

Erdélyi rablóhús

80 dkg vesés, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kk paprika, bors, só, 20 dkg kukoricadara, 8 dkg zsír.
A húst hosszában úgy vágom fel, hogy egy nagy lappá lehessen kiverni. Ezt megrakom vékony füstöltszalonna szeletekkel, sózom, borsozom, paprikázom és szorosan feltekercselem. Cérnával körültekerem, vagy hústűkkel megtűzöm. Egy tűzálló tálra teszem, forró zsírral leöntöm és a sütőben 40 percig sütöm. Akkor jó, ha csak félig sült át és a belseje véres marad.

Rablóhús

1 kg hús, 6 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 40 dkg füstölt szalonna.
"A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm nagyságú szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb szeletekre. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévágjuk. A hagymát karikákra szeleteljük. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a gombát, de nem szorosan. A nyársakat lassan forgatva parázs fölött megsütjük."

Saslik

60 dkg tarja, 4 fej vöröshagyma, 2 piros húsú paprika, 20 dkg füstölt húsos szalonna, só, bors.
A tarját lefejtem a csontról és 3x3 centiméteres kockákra vágom. A paprikákat nyolc felé vágom. A hagymákat negyedelem. A szalonnát vastag szeletekre vágom. Az összes hozzávalót váltakozva felhúzom a nyársakra, sózom, borsozom, majd jó parázson minden oldalát szép ropogós barnára sütöm.

Csirkenyárs

1 csirke, másfél fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 1 citrom leve.
A csirkét kívül-belül tisztára törlöm, majd a belsejét bedörzsölöm citromlével. Kívül, belül sózom, borsozom. A hasüregbe egy csomó petrezselyemzöldet tömök. A nyársat úgy szúrom át rajta, hogy egyenletes legyen a súlyelosztása. Erős parázsnál forgatva sütöm, miközben valamilyen grillmártással kenegetem.

 

Zsiványpecsenye nyárson

80 dkg sertéscomb, 20 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 7-8 darab burgonya - igen finom, ha személyenként 2-3 fej gombát is sütünk hozzá, só.
"A húst még otthon féltenyérnyi nagyságúra vágjuk, klopfoljuk, sózzuk. Fóliába csomagolva vigyük magunkkal. A nyársra felszúrunk egy burgonyakarikát, egy szelet húst, egy karika hagymát, egy szelet füstölt szalonnát, majd kezdjük előröl. Ha gomba is van, azt is beiktatjuk. A krumplit gyengén megsózzuk. Fél órányi kell egy-egy nyárshoz."

Sajtos-szalonnás virsli

5 pár virsli, 5 dkg kemény sajt, 5 szelet sliced bacon (szeletelt császárszalonna).
A sajtok 10 hosszúkás csíkká vágom. A virsliket felréselem, mindegyik résbe egy sajtcsíkot teszek, az így kapott virsliket beletekerem a szalonnacsíkokba, a végüket fogvájóval tűzöm meg. Sütőlemezre teszem és forró sütőben szép pirosra sütöm.
Nagyon jó vendégváró étel, sör- és borkorcsolya, hiszen a vendég érkezésekor csak be kell tenni a sütőbe.

Kolbásznyársak

4 vastag sütőkolbász, 20 kis gombafej, 4 paradicsom, 2 dkg olaj, só, fehérbors.
A kolbászt forró vízben rövid ideig főzöm, majd három, vagy négy darabba vágom. A gombákat megtisztítom és a szárát megrövidítem. A paradicsomokat megmosom, negyedelem és enyhén megszórom sóval és borssal. A három hozzávalót váltakozva nyársra húzom, olajjal kenem át és grillezem.

Cserkésztekercs

80 dkg cserkészkolbász, hurkapálca, zsír.
A cserkészkolbászt szorosan feltekerem és keresztben kétszer átszúrom a hurkapálcával. Mindkét oldalát beolajozom és nyárson, vagy roston forgatva megsütöm.

Sörös bajor virsli

80 dkg bajor virsli, 1 üveg sör, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-12 szem bors, 1 kk. só, olaj.
A hagymát felkarikázom, a fokhagymát átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm a sört, majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra lefedve a hűtőbe teszem. Grillezáskor a pácléból kiszedem, lecsepegtetem és izzó parázs fölé rácsra teszem. Időnként megforgatom és olajjal megkenem. Szép pirosbarnára sütöm.

 

Kebab

50 dkg borjuhús, 1 piros és 1 zöld paprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek reszelt hagyma, 1 ek citromlé, 1/2 tk sáfrány, só, bors.
A sáfrányt mozsárban megtöröm és egy csészében felöntöm 1/4 csésze forró vízzel, majd pár percre lefedem. Mikor kihűlt, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval, borssal. A húsokat felkockázom és egy éjjelen át pácolom a hideg marinádban. Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom. A hozzávalókat váltakozva a nyársakra húzom. Jó faszénparázson körben szép pirosra sütöm.

Flambírozáshome

Flambírozott szűznyárs

40 dkg sertésszűz, só, bors, olaj, 2 tk vaj, 8 cl konyak.
A szűzpecsenyét 1 centi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom, nyársra húzom és olajjal beecsetelem. Utána mindkét oldalon grillezem. A flambírozó serpenyőben felhevítem a vajat, a húsokat röviden átmelegítem, konyakkal leöntöm és meggyújtom.

Paradicsomlámpa

Paradicsom, só, bors, flambírozó párlat.
A paradicsomok tetejéből levágok 1 cm-t, majd üregüket kikaparom. Sózom, borsozom és néhány percig grillezem. A paradicsomokat szép tányérokra teszem, az üregbe 1 kanálnyi flambírozó párlatot öntök, meggyújtom és tálalom.

Flambírozott vegyes gyümölcsnyárs

2 alma negyedelve, 3 banán nagy darabokra vágva, 6 körszelet ananász nagy darabokra vágva, rum, vagy konyak, citromlé, fahéj, porcukor.
A gyömölcsöket váltakozva nyársra húzom, majd meglocsolom a citromlével. Belehempergetem porcukorba és megszórom fahéjjal. Erős parázs fölött gyakorta forgatva megsütöm (a cokornak karamellizálódnia kell). Mikor megsült, tálra teszem, valami szesszel lespriccelem és meggyújtva tálalom.

Desszertek

madártej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hozzávalók (4-6 adag):
1 l tej
6 tojás
12 dkg kristálycukor
3 ek. porcukor
1 vaníliarúd
kis darab narancshéj
csipet só

A tejet egy lábasban feltesszük főni. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magjait. A rudat és a darabka narancshéjat beledobjuk a tejbe. A tojásokat szétválasztjuk, 3 fehérjét (a többire nincs szükség, felhasználhatjuk máshoz, vagy tárolhatjuk a mélyhűtőben) a porcukorral kemény habbá verünk. Ha fő a tej, a habból evőkanállal, egyesével kis tojásnyi galuskákat formázunk. A tejre helyezzük és pár pillanat múlva megfordítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük egy lapos tálra. Ha a hab elkészült, a tejet leszűrjük, és beletesszük a vanília belsejét. A hat tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral és egy csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodóállagúra főzzük. Üvegtálba szedjük, a tetejére helyezzük a habgaluskákat. Hidegen tálaljuk.

5 perces süti

2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanálnyi kakaó, 2 pohár tejföl,2 pohár liszt, 2 pohár cukor, ízlés szerint mehet bele:rum és darált dió

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük zsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük

Gyümölcs hab

300g gyümölcs ( Málna, meggy, ribiszke, eper, szeder,erdei gyümölcs a legjobb hozzá, lehet fagyasztott is) 2 ek. porcukor 250ml tejszín 250 g túró 1 kk. vanilíás cukor,diszítéshez banánkarika.
Egy lapos tálba kiterítjük a gyümölcsöt, és megszórjuk porcukorral. (Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, először szobahőmérsékleten engedjük föl, és öntsük le a levét.) A tejszínt hidegen verjük habbá,kicsit tegyünk félre a díszitéshez, és a habba óvatosan keverjük bele az előzőleg pépesített túrót,(pici gyümölcsöt és tejszínt adjunk hozzá) ízesítsük a vaníliás cukorral.Fagylaltos vagy desszertes poharakba rétegezzük, alulra a túróhab,körbe rakjuk banán karikával, középre gyümölcs, tetejére túróhab, végül gyümölcs. Mentalevéllel, tejszinhabbal és gyümölccsel díszítsük, azonnal tálaljuk

Alap muffin

300 ml finomliszt, 1-1 csapott mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna, csipet só, 150 ml kristálycukor / méz vagy barnacukor is lehet/ 1db tojás, 200 ml tej vagy főzőtejszín, 75 ml olaj és a forma kikenéséhez 20 g vaj

 

A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, és a sóval összekeverjük. A cukrot, tojást, a tejet, az olajat belekeverjük.
Egy 6 személyes muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük és a masszával úgy töltjük meg,hogy 2/3-ig legyenek. Előmelegített 200C° sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük. Vajjal és lekvárral kínálhatjuk. Ez egy jól variálható alaprecept. A tésztát mazsolával, aszalt gyümölccsel, csokival is keverhetjük, de bármi mást is tehetünk bele ami eszünkbe jut.

Piskóta (alaprecept) recept

Hozzávalók:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
pici só
fél cs sütőpor

Elkészítés:
A tojások fehérjéből pici sóval géppel kemény habot verek. A habba kanalanként beleteszem a cukrot, és tovább dolgozok a géppel. A cukor után egyenként a tojás sárgáját és a sütőport. Eztán lassabb fokozatra váltok és óvatosan, apránként a lisztet is beleszórom, elkeverem.
180 fokon tűpróbáig sütöm (kb 25 perc).

Diós falatok

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁVALÓK:

10 dkg csokoládé
3 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum
15 dkg porcukor
12,5 dkg dió (durvára vágott)
30 dióbél

ELKÉSZÍTÉS

A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett, a vizet is hozzáadva, felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot, és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de azért formázható, kis golyókat készítünk, és minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére egy-egy dióbelet teszünk.

Erdei gyümölcsös rizsfelfújt

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁVALÓK:

24 dkg rizs
1 csipet só
forró tej
4 tojás
10 dkg cukor
4 dkg vaj
1 citrom
20 dkg (friss vagy mirelit) vegyes erdei gyümölcs
a tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor
a díszítéshez 1 csokor citromfű

ELKÉSZÍTÉS

A megmosott, lecsepegtetett rizst másfélszeres mennyiségű forró vízzel öntsük fel, sózzuk meg, és fedővel letakarva, kislángon addig pároljuk, míg a vizet felveszi. Öntsük hozzá a rizshez képest másfélszeres mennyiségű forró tejet, és most már fedő nélkül főzzük készre a tejberizst, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük fehéredésig a tojás sárgákat a cukorral, a puha vajjal, a citrom reszelt héjával, és adjuk a meleg rizshez. Egyenletesen keverjük össze, lazán forgassuk bele az erdei gyümölcsöt és a tojásfehérjék habját. Töltsük kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába, és 180 °C-os sütőben süssük pirosra. 10 percig pihentessük, majd kockákra vágva, porcukorral megszórva, pár szem gyümölccsel, citromfűvel díszítve tálaljuk.

Mézes puszedli

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁVALÓK:

13-13 dkg méz és margarin
25-25 dkg porcukor, rozsliszt és liszt
fél citrom reszelt héja
4 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál mézeskalácsfűszer
5-5 dkg mogyoró és dió

ELKÉSZÍTÉS

Felolvasztjuk a margarint a mézzel együtt, és félretesszük. 3 tojást  habosra keverünk  a cukorral, a citromlével, majd összedolgozzuk a mézes margarinnal. Összekeverjük a  kétfajta lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a mézeskalácsfűszert és a reszelt citromhéjat, majd egyenletesen a mézes keverékhez adagoljuk. Folpackkal lefedjük, és 45 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán a tésztát átgyúrjuk. 8 egyenlő részre osztjuk, és kb. 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőlük. Egyenlő részekre vágjuk, kicsit ellapítjuk, és a kis tallérokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, kb. 5 centis távolságra egymástól, mert sütés közben megnagyobbodnak. A maradék tojást belekeverjük a tejszínbe, és megkenjük vele a puszedlikat. Tetejükre 1-1 diót vagy mogyorót nyomunk. A sütőt 200 ºC-ra felmelegítjük, és a puszedlikat 10 perc alatt megsütjük benne, majd a sütőben hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozba rakosgatjuk, hogy tovább finomak, puhák maradjanak. Azonnal fogyasztható.

Őszi gyümölcskoktél

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁVALÓK:

2 evőkanál szőlő (fehér)
2 evőkanál konyak
1 citrom
4 evőkanál méz
2 dl cukormentes szőlőlé
2 fürt muskotályos szőlő
1 alma
1 vilmoskörte
16 diógerezd

ELKÉSZÍTÉS

Előző nap annyi, konyakkal elkevert vízbe áztatjuk a mazsolát, amennyi ellepi. Másnap a citrom héjának felét lereszeljük, 30 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A citrom levét kinyomjuk, és szitán áttörjük. A mézet és a szőlőlevet összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és a citromlevet. A szőlőt leszemezzük, 10 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, és a héjukat leszedjük. A meghámozott és kimagozott almát és körtét kis kockákra vágjuk. A mazsolával együtt tálba öntjük, összekeverjük, folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket és a diót. Talpas kelyhekbe adagoljuk, a lével meglocsoljuk, és hidegen tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.