Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Korhelyleves

Hozzávalók (4-5 személyre):
40 dkg savanyúkáposzta
20 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1-2 babérlevél
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma

(citromlé)

Az (megkóstolt/előkészített) savanyúkáposztára önts bő 2 liter hideg vizet, tedd bele a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, s főzd puhára. A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készíts zsemleszínű rántást. A levesből vedd ki a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt, s a levet sűrítsd be a rántással. Jól forrald össze, ha kell, még ízesítsd sóval, esetleg citromlével. Tedd bele vissza a kicsontozott és felkockázott oldalast, valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínálj hozzá.  

 

Babos zöldségleves májgaluskával
HOZZÁVALÓK:

25 dkg száraz tarkabab
1 babérlevél
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vékony szelet zeller
1/3 fej karfiol
1 csokor petrezselyem
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só, őrölt bors

a levesbetéthez
30 dkg csirkemáj
2 zsemle
3 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
fél csokor petrezselyem
zsemlemorzsa
só, őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

Az előző este beáztatott szárazbabot másfél liter vízben tegyük fel főni, majd sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük, és főzzük félpuhára. Adjuk hozzá a kockákra vágott répákat meg a zellert, és főzzük majdnem készre. Tegyük bele a kisebb rózsákra szedett karfiolt, a felaprított petrezselymet, az apróra kockákra vágott paprikát és a paradicsomot. Míg a leves újból felforr, készítsük el a májgaluskát. A megdarált csirkemájat tegyük keverőedénybe a beáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, a forró olajban megpirított hagymával, és a zúzott fokhagymával együtt. Üssük bele a tojásokat is, és  szórjuk meg sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel. Ezután jól dolgozzuk össze, és annyi zsemlemorzsát szórjunk bele, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk. Amikor elkészült, pár percig hagyjuk állni, majd kiskanállal szaggassuk az ismét felforrt levesbe. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségekkel és a karfiollal együtt, majd forrón kínáljuk.

Bazsalikomos leves
HOZZÁVALÓK:

2 csokor bazsalikom
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 liter (1 leveskockából) húsleves
2 dl főzőtejszín
6 evőkanál (pehely) burgonyapüré
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, felöntjük az előre elkészített húslevessel, és felforraljuk. 5 percig hagyjuk főni, aztán beletesszük a szárukról letépkedett, felaprított bazsalikomleveleket meg a tejszínt, és kislángon, állandóan kevergetve sűrű krémlevessé főzzük. Közben beleszórjuk a burgonyapelyhet, sózzuk, borsozzuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, levesszük a tűzről, és amikor kihűlt, hűtőbe tesszük másnapig. Tálaláskor a maradék bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Brokkolileves rizzsel és tofuval
HOZZÁVALÓK:

20 dkg füstölt tofu
8 fafülgomba (szárított)
10 dkg hosszú szemű rizs
2 fej (kb. 90 dkg) brokkoli
4 zellerszár
1,2 liter zöldségleves (leveskockából)
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A tofut apró kockákra vágjuk. A gombát 30 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Csak a kalapokat használjuk, melyeket hosszú, vékony szeletekre vágunk. A rizst megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a vastag szárakat kivágjuk. A zellerszárak fás részeit levágjuk, a szárakat felkarikázzuk. A zöldséglevesbe tesszük a brokkolit, a gombaszeleteket, a zellerkarikákat, és sóval, borssal ízesítjük, majd felforraljuk. Beletesszük a rizst, és készre főzzük. A tofukockákkal megszórva tálaljuk.
Cseresznyeleves
HOZZÁVALÓK:

1 kg cseresznye
20 dkg cukor
2,5 dl víz
csipetnyi őrölt fahéj
1 kávéskanál kukoricakeményítő


ELKÉSZÍTÉS

A cukrot a vízben oldódásig keverjük, majd a fahéjat is hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a kimagozott cseresznyét, és puhára főzzük. A kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben simára keverjük, majd a cseresznyéhez adjuk, és összeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az étkezés végén kínáljuk.
Csirkehúsleves keletiesen
HOZZÁVALÓK:

1 (kb. 1,2 kg-os) csirke
50 dkg sárgarépa
2 fehérrépa
25 dkg (fagyasztott) zöldborsó
2 fej vöröshagyma
2 cm friss gyömbér
1-1 evőkanál őrölt kurkuma és paradicsompüré
2 szál zeller
1 citrom (leve)
2 evőkanál finomra vágott korianderlevél
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk, fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és felforraljuk. Beletesszük a reszelt hagymát és gyömbért, a kurkumát, megsózzuk, borsozzuk, és 1 óráig kislángon főzzük. Közben a répákat kis kockákra daraboljuk, a zellerszárakat felkarikázzuk. Amikor a csirkehús már puha, kiszedjük a levesből, és leszedjük a csontról. A levest leszűrjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, és annyi vizet, hogy 1,2 liter folyadékot kapjunk. Felforraljuk, beletesszük a répákat meg a zellert, félpuhára főzzük, majd visszatesszük a csirkehúst, a zöldborsót, és még 10 percig főzzük. A citrom levével savanyítjuk, és koriandert szórunk a tetejére.
Csirkés-currys rizsleves
HOZZÁVALÓK:

3 egész csirkecomb
2 sárgarépa
1 fehérrépa
10 dkg hosszú szemű rizs
fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 kiskanál curry
só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

A forró olajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a lebőrözött, kicsontozott, kisebb kockákra darabolt csirkecombot, és süssük fehéredésig. Szórjuk bele a kis kockákra vágott répákat, és pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, amikor felforrt, ízesítsük sóval, borssal, curryvel, és közepes tűzön főzzük félpuhára. Szórjuk bele a rizst meg a petrezselymet, keverjük össze, és lassan, gyöngyözve főzzük készre. Amikor lehúzzuk a tűzről, nem baj, ha a rizs kicsit roppanós, mert a forró levesben 10 perc állás közben majd teljesen megpuhul. Forrón tálaljuk.
Erdeigomba-krémleves
HOZZÁVALÓK:

35 dkg erdei gomba (vegyesen)
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj
6 dl húsleves (leveskockából)
2 dl tejszín
1,5 dl száraz fehérbor
liszt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

Mossuk meg alaposan az erdei gombákat folyó vízben, hogy ne maradjon rajtuk föld. Az olvasztott vajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Tegyük hozzá a felaprított gombákat is, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk megdinsztelődni. Szórjuk meg a liszttel, majd öntsük fel a húslevessel, aztán a tejszínnel, és forraljuk össze. Pépesítsük botmixerrel, öntsük hozzá a bort, és még egyszer forraljuk át.
Északi bableves
HOZZÁVALÓK:

20 dkg bab (piros)
20 dkg sertésborda
20 dkg kelkáposzta
10 dkg szalonnabőr
10 dkg füstölt szalonna
1 babérlevél
2 burgonya
1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kukoricaliszt
4 evőkanál olaj
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A babot 12 órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a húst, a szalonnabőrt, 2 liter vizet öntünk rá, és belerakjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd kislángon másfél óráig főzzük. A szalonnát felkockázzuk. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, külső leveleit leszedjük, majd felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk. A szalonnakockákat és a petrezselymet az olaj felében megpirítjuk, majd beletesszük a káposztát, a burgonyát, 1 dl vizet, és 10 percig kislángon főzzük. A maradék olajban külön aranyszínűre pirítjuk a lisztet és a kukoricalisztet, majd a szalonnás petrezselyemmel együtt a babos húshoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és kislángon még 15 percig főzzük.
Expressz minestrone
HOZZÁVALÓK:

15-15 dkg maradék főtt marhahús és gomba
20-20 dkg vegyes zöldség (mirelit) és tört (konzerv) paradicsom
8 dkg kagylótészta
2 marhahúsleveskocka
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál szárított oreganó (szurokfű)
5 dkg reszelt sajt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a gombát leöblítjük, és felszeleteljük. Egy liter vízben megfőzzük a leveskockákat, beletesszük a darabokra vágott főtt húst. Egy fazékban, forró olajban megpirítjuk a hagymát, majd beletesszük a fagyasztott vegyes zöldséget, és közepes lángon, állandóan kevergetve megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gombát, a paradicsomot, és felöntjük a levessel. Beleszórjuk a tésztát, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és addig főzzük, amíg a tészta megpuhul. Tányérokra osztjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és azonnal tálaljuk.
Fácánhúsleves
HOZZÁVALÓK:

1 egész fácán
3 sárgarépa
1 fehérrépa
15 dkg karfiol
2 csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 dl száraz fehérbor
12 dkg cérnametélt
6 szem borókabogyó
só, szemes bors


ELKÉSZÍTÉS

A kisebb darabokra vágott fácánt tegyük fazékba, bőven öntsük fel vízzel, és forraljuk fel. Tegyük takarékra, és szedjük le a habját. Adjuk hozzá a feldarabolt répákat, a nagyobb rózsáira szedett karfiolt, a csiperkét, a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot, és fél csokor összekötött petrezselymet. Fűszerezzük sóval, szemes borssal, durvára tört borókabogyóval, és lassú tűzön, gyöngyözve főzzük kb. 3 órát, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, öntsük bele a bort, és pihentessük a levest 10 percig. A húst, és a zöldségeket szedjük ki, a levet óvatosan szűrjük le. Tálaláskor halmozzuk a főtt cérnametéltre a zöldségeket és a húsdarabokat. Merjük rá a forró fácánlevest, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Fahéjas szilvaleves
HOZZÁVALÓK:

1 kg szilva (magazott)
1 csapott mokkáskanál só
1 kiskanál szegfűszeg
1 citrom
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
1,5 dl tejszín
rum


ELKÉSZÍTÉS

A megmosott szilvákat hosszában vágjuk félbe, magozzuk ki, és tegyük fazékba. Öntsünk rá  1,5 liter forró vízet, és ízesítsük sóval, fahéjjal, szegfűszeggel meg a citrom reszelt héjával. Amikor felforrt, szórjuk bele a cukrot, és egyenletesen keverve öntsük hozzá a kevés hideg vízzel simára kevert pudingport. Ezután közepes tűzön főzzük pár percig, majd öntsük hozzá a kevés forró levessel elkevert tejszínt. Amikor a leves újból elérte a forráspontot, húzzuk le a tűzről, ízesítsük kevés rummal, és először hideg vízfürdőbe téve, majd hűtőben jól hűtsük le. Hidegen tálaljuk, és friss citromfűvel díszítsük.
Fehérbableves
HOZZÁVALÓK:

25 dkg bab (fehér)
1 szál sárgarépa
20 dkg füstölt, sós oldalas
babérlevél
olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
petrezselyem
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

Előző este áztassuk be a babot, hogy könnyebben megfőjön. Másnap tegyük fel főni a füstölt hússal együtt, bőven szórjunk mellé babérlevelet is. Amikor nagyjából megfőttek, szórjuk bele a felkarikázott répát, és sózzuk meg.Amikora a hús kész, vegyük ki egy tálra, és kockázzuk fel. A levest rántsuk be vöröshagymás-fokhagymás rántással, majd habarjuk be tejföllel, és tegyük vissza a húst. Frissen kínáljuk.
Fehérboros hagymaleves maceszgombóccal
HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
8 dl zöldségleves
1,5 dl száraz fehérbor
só, őrölt bors
1 dl tejföl

a maceszgombóchoz
15 dkg macesz
5 dkg libazsír
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
5 dl zöldségleves
kevés reszelt szerecsendió őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A forró vajban futassuk meg a hagymát, szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a levessel meg a borral. Jól keverjük össze, amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk meg, és kislángon 10 perc alatt főzzük készre. Mielőtt levesszük a tűzről, a tejfölt kevés forró lével keverjük el, és adjuk a leveshez. A maceszgombóchoz a macesz felét áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk ki, a másik felét törjük apróra. A zsírt keverjük össze a tojásokkal, a hagymával, a petrezselyemmel, a kétféle macesszal, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. 4-5 percig pihentessük, majd amikor összeáll a macesztészta, vizes kézzel formázzunk belőle apró gombócokat. A forrásban lévő levesbe téve, lassú tűzön 15-20 perc alatt főzzük készre. Szedjük tányérokba a levest, a maceszgombócokat tegyük a levesbe, de külön is tálalhatjuk.

Fejtettbableves gazdagon
HOZZÁVALÓK:

50 dkg fejtett bab
2 sárgarépa
1 fehérrépa
őrölt bors, só
1,5 evőkanál liszt
fél dl olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
3 szál zeller
1-1 zöldpaprika, paradicsom


ELKÉSZÍTÉS

Tegyük fazékba a fejtett babot, a kockákra vágott sárga- és fehérrépát, öntsük fel 1,2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük fel főni. Készítsünk világos rántást, majd húzzuk félre a tűzről, és keverjük bele a finomra vágott hagymát, fokhagymát. Szórjuk meg pirospaprikával, és kevés hideg vízzel keverjük simára. Amikor a bab és a zöldségek is megpuhultak, rántsuk be, és szórjuk bele a felaprított zellerlevelet, paprikát meg paradicsomot. Ha felforrt, tegyük takarékra, és pár perc főzés után forrón tálaljuk.

Fűszeres krémleves
HOZZÁVALÓK:

50 dkg tejszínes krémsajt
4-4 evőkanál friss kapor és snidling
2 evőkanál friss tárkony
1-1 evőkanál friss koriander- és mentalevél
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl szénsavmentes ásványvíz
őrölt bors


A díszítéshez
petrezselyemlevél


ELKÉSZÍTÉS

A friss zöldfűszereket leöblítjük, és finomra vágjuk. Salátástálban alaposan összekeverjük a krémsajtot a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, majd megsózzuk, megborsozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a jegesre hűtött vizet, addig, amíg sűrű levest kapunk. Ha nem elég a megadott vízmennyiség, kanalanként adjunk hozzá még vizet. Lefedjük, és egy órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt, ha szükséges, utófűszerezzük, és jegesre hűtött leveses csészékbe töltjük. Petrezselyemlevelekkel díszítjük, és hidegen tálaljuk.
Gombaleves gazdagon
6 személyre

HOZZÁVALÓK:

75 dkg csiperkegomba
40 dkg (vegyesen) zúza és csirkenyak
4 fej vöröshagyma
1 babérlevél
2 szem szegfűszeg
5 dkg vaj
3 sárgarépa
2 zellerszár
2-2 evőkanál metélőhagyma, tárkony és pörkölt szezámmag
4 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál reszelt citromhéj
2 dl tejföl
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított zúzát és a bőr nélküli csirkenyakat darabokra vágjuk, és egy nagy lábasban 2 egész hagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lefedjük, és kislángon, gyöngyöztetve 1 óráig főzzük, amíg körülbelül 1,5 liter marad belőle. Leszűrjük, amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, majd kanállal leszedjük a zsírt a tetejéről. A felforrósított vajban megpírítjuk a finomra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és zellert, hozzáadjuk a metélőhagymát meg a tárkonyt, és jól összekeverve néhány percig együtt pároljuk. Végül beletesszük a vékony szeletekre vágott gombát, megszórjuk a kukoricaliszttel, és összekeverjük. Lassan felöntjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a gomba megpuhul, a leves pedig besűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, és beletesszük a citromhéjat. A tejfölt közvetlenül a tálalás előtt keverjük bele, és ekkor hintjük meg a pörkölt szezámmaggal is. Reszelt parmezán sajtot kínálunk mellé.

Gyömbéres kínaikel-leves
HOZZÁVALÓK:

75 dkg kínai kel
1 gerezd fokhagyma
2 cm-es darabka gyömbér
4 mogyoróhagyma
1,25 liter csirkehúsleves (leveskockából)
1 evőkanál olaj
1 evőkanál száraz fehérbor
10 dkg rizs
1 kávéskanál szezámolaj
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A kínai kelt leveleire szedjük, és apróra vágjuk. Az olajban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd beleöntjük a forró húslevest, és hozzáadjuk a rizst. 30 percig kislángon főzzük, majd az apróra vágott kelt meg a felkockázott hagymát is beletesszük, és még 5-7 percig főzzük, hogy a kel puha legyen, és enyhén színt kapjon. A főzés végén sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a bort meg a szezámolajat, és csészékben, forrón tálaljuk.

Hagymaleves
HOZZÁVALÓK:

50 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1 liter zöldségleves (leveskockából)
kakukkfű, petrezselyem, babérlevél vegyes fűszernövény
1 száraz bagett
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál olaj
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A hagymát vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben, a vajban és az olajban, kislángon, állandóan kevergetve üvegesre fonnyasztjuk a hagymát. Ráöntjük a bort, és közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma a bort teljesen magába szívja. Ráöntjük a zöldségleves felét, felforraljuk, és közepes lángon 10 percig pároljuk. Beletesszük a fűszercsokrot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a maradék levessel, és kislángon 50 percig főzzük, majd a fűszercsokrot kiszedjük. A bagettet vékonyra szeleteljük, tepsibe tesszük, és forró sütűben aranybarnára pirítjuk. Tűzálló levesestányérokba elosztjuk a kenyérszeleteket, rámerjük a levest, megszórjuk reszelt sajttal, és 15 percre forró sütőbe toljuk, amíg a sajt elolvad.

Hideg tejfölös céklaleves
HOZZÁVALÓK:

1 üveg ecetes cékla
7 dl zöldségleves (leveskockából)
1 fej vöröshagyma
2-2 sárgarépa, fehérrépa
4 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
őrölt bors


a hajdinagaluskához
18 dkg hajdinaliszt
1 főtt tojás
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
6 dl zöldségleves (leveskockából)
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát a felforrósított olajban pirítsuk világosbarnára. Ezután tegyük bele a félkarikákra vágott sárga- és fehérrépát, és pirítsuk még pár percig. Öntsük fel a zöldséglevessel, majd lassú tűzön főzzük roppanósra. Adjuk hozzá az ecetes céklát és a levét is, majd sózzuk, borsozzuk meg. Főzzük még15-20 percig, majd sűrítsük be a lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készített habarással. Amikor felforrt, szórjuk bele a felaprított petrezselymet, és húzzuk le a tűzről. A hajdinagaluskához a hajdinalisztet szórjuk keverőedénybe, adjuk hozzá az apró kockákra vágott főtt tojást, a nyers tojást, majd fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával. Kezdjük összekeverni, és annyi hideg vizet öntsünk hozzá, hogy könnyen keverhető tésztát kapjunk. A forrásban lévő zöldséglevesbe szaggassunk hosszúkás hajdinagaluskákat. Forraljuk fel, majd takaréklángon főzzük 10-12 percig, végül szűrjük le és öblítsük le. Tálaláskor a hajdinagaluskát tegyük tányérba, merjük rá a langyosra vagy teljesen kihűtött tejfölös céklalevest, és szórjuk meg aprított petrezselyemmel és őrölt borssal.

Kakasleves csigatésztával
HOZZÁVALÓK:

1 kisebb kakas
30 dkg sárgarépa
2 darab fehérrépa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél zellergumó
fél karalábé
negyed kelkáposzta
1 csokor petrezselyem
1 csipet sáfrány
bors

18 dkg csigatészta



ELKÉSZÍTÉS

Az előkészített kakast hideg vízben tegyük fel főni. Amíg a víz felforr, hámozzuk meg a zöldségeket. Minden olyan zöldséget használjunk, amit húsleves főzésénél egyébként is szoktunk. Amikor a víz felforrt, szedjük le a keletkező habot, és ?zöldségeljük be", majd tartsuk éppen csak gyöngyöző forrásban. Sóval, egész borssal ízesítsük. Ha úgy látjuk, hogy a leves nagyon sápadt, kevés sáfránnyal szép színt adhatunk neki. Közben főzzük meg a csigatésztát. Amikor a hús megpuhult, óvatosan, hogy ne keverjük fel a levest, vegyük ki, és daraboljuk fel. Minden csészébe tálaljunk a húsból, zöldségből, csigatésztából, és merjük rá a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel díszítsük.

Kelkáposztaleves kecskesajttal
HOZZÁVALÓK:

1 kisebb fej kelkáposzta
15 dkg kecskesajt
1,2 liter zöldségleves
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
1-1 fehérrépa, sárgarépa
2 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem
őrölt kömény
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát futtassuk meg az olajban, majd tegyük bele a félkarikákra darabolt sárga- és fehérrépát. Pár percig pirítsuk, szórjuk meg a liszttel, és süssük zsemleszínűre. Húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát, és öntsük fel a zöldséglevessel. Forraljuk fel, és sóval, borssal, köménnyel ízesítsük. Amikor a zöldségek roppanósak, tegyük bele a vékonyra csíkozott kelkáposztát, azt is főzzük roppanósra, és petrezselyemmel ízesítsük. Tálaláskor a forró levest merjük tányérokba, és szórjuk bele a kisebb kockákra vágott kecskesajtot.

Különleges tyúkhúsleves
HOZZÁVALÓK:

50 dkg sovány sertéshús
2 csokor zsálya
4 szál újhagyma
2,5 cm gyömbér (darabka)
15 dkg üvegtészta
2 csirkehúsleveskocka
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A húst kis kockákra vágjuk. A zsázsa szárát durvára, az újhagymákat apróra vágjuk. A gyömbért fa- vagy műanyag késsel meghámozzuk, majd lereszeljük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. 1 liter vizet felforralunk, 1 kávéskanál sót szórunk bele, hozzáadjuk a húst, és közepes tűzön 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a leveskockákat és a zsázsát. Felforraljuk, és 2 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor belekeverjük a tésztát, a hagymát és a gyömbért. Sóval, borssal ízesítjük.

Laktató téli leves
HOZZÁVALÓK:

10 dkg csicseriborsó
10 dkg szárazbab
10 dkg rizs
1,5 liter tyúkhúsleves (leveskockából)
5 dkg bulgur (búzatöret)
10 dkg lencse (vörös)
10 dkg lencse (zöld)
1 evőkanál köménymag
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál petrezselyem
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A csicseriborsót és a babot külön-külön 12 órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A húslevest felforraljuk, beletesszük a beáztatott hüvelyeseket, majd újból felforraljuk, és 1 óráig kislángon főzzük. A megmosott lencséket a babhoz adjuk. 30 perc főzés után a rizst és a köményt is beletesszük. Az apróra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, majd a levesbe keverjük, és még 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Lencseleves kolbásszal
HOZZÁVALÓK:

40 dkg zöld lencse
1 tyúkhúsleveskocka
fél-fél kávéskanál őrölt kömény és pirospaprika
20 dkg csípős kolbász
2 dl tejföl
2 evőkanál apróra vágott snidling
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A lencsét előző este beáztatjuk, több vízben átöblítjük. Másnap, egy utolsó öblítés után fazékba tesszük, 4 dl vizet öntünk rá, beledobjuk a szétmorzsolt leveskockát, rászórjuk a köményt meg a paprikát. Felforraljuk, és a forrástól számított legalább 10 percig kislángon főzzük, amíg a lencse megpuhul. A kolbászt forró vízzel lemossuk, lehúzzuk a héját, és felkarikázzuk. Tapadásmentes serpenyőben 1 percig pirítjuk a kolbászkarikák mindkét oldalát, majd itatósra szedjük. A megfőtt lencsét botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon 1 perc alatt felmelegítjük. Tányérokba merjük, elosztjuk bennük a kolbászkarikákat, megszórjuk snidlinggel, és azonnal tálaljuk.

Lencsés sertésraguleves
HOZZÁVALÓK:

40 dkg sertéskaraj
20 dkg (leszűrt)áztatott lencse
6 dkg húsos füstölt szalonna
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis darab zeller
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A forró olajban pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt szalonnát, majd szórjuk rá a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, és rövid ideig süssük tovább. Ezután tegyük bele a kockákra vágott húst, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, és annyi vizet önsünk alá, hogy éppen ellepje. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Amikor felforrt, közepes tűzön főzzük félpuhára, majd szórjuk  bele a beáztatott lencsét, és ismét öntsünk rá vizet, hogy három ujjnyira ellepje. Ha  a levesben minden megpuhult, sűrítsük tejfölös habarással, szórjuk meg petrezselyemmel, és szükség szerint sózzuk, borsozzuk meg. Amint felforrt, vegyük le a tűzről, és forrón tálaljuk.

Magyaros csirkeaprólék-leves
HOZZÁVALÓK:

40 dkg csirkeaprólék
10-10 dkg fehérrépa és csiperkegomba
20 dkg sárgarépa
1 db zellergumó
2 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
1 dkg liszt
mokkáskanál pirospaprika
őrölt fehér bors



ELKÉSZÍTÉS

A vaj felét előhevítjük, és az aprólékot átpirítjuk benne. Felengedjük egy liter hideg vízzel, kissé megsózzuk, és felforraljuk. A répákat és a zellert kis kockákra vágva hozzáadjuk az aprólékhoz, és együtt tovább főzzük. Amikor a hús megpuhult,  hozzátesszük a cikkekre vágott gombát. Borssal ízesítjük, majd néhány  percig még tovább főzzük. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és kevés vízzel felengedjük. Habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a leveshez, és kislángon alaposan kiforraljuk. Betétként külön kifőzött tésztát adhatunk hozzá.

Normandiai sonkás leves
HOZZÁVALÓK:

1 kelkáposzta
50 dkg burgonya
4 póréhagyma (fehér része)
20 dkg sonka
3 dl tejszín
2 zellerszár
3 evőkanál petrezselem (apróra vágott)
szerecsendió (reszelt)



ELKÉSZÍTÉS

A káposztát sós vízben 5 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük, kissé kihűtjük, és négyfelé vágjuk. A burgonyákat meghámozzuk, majd kis darabokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és a zellerszárral együtt felkarikázzuk (ha szükséges, a zellerszár fás részeit levágjuk). Vastag falú lábosban az összes zöldséget és a szerecsendiót 1,5 liter vízben, sóval ízesítve, lefedve, 1 óráig főzzük. A sonka zsíros részeit levágjuk, majd a petrezselyemmel összekeverjük, borssal és szerecsendióval meghintjük. A levesestálba öntjük a tejszínt, beletesszük a káposztanegyedeket, és lassan ráöntjük a levest. A sonkadarabokkal megszórjuk. Minden tányérba teszünk 1-1 káposztadarabot és zöldségadagot.

 

 

Őszibarack-krémleves habgaluskával
HOZZÁVALÓK:

8 dl tej
70 dkg őszibarack
3 púpozott evőkanál cukor
3 tojás
2 evőkanál porcukor
1 citrom (reszelt héja)
fél tasak vaníliás pudingpor
1,5 dl tejszín



ELKÉSZÍTÉS

A tejet a cukorral meg a tojássárgákkal keverjük össze, és forraljuk fel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, apránként szórjuk bele a porcukrot, és addig verjük, amíg masszív habot kapunk, majd evőkanállal szaggassuk a forró tejbe. Lassú tűzön főzzük fél percig, fordítsuk meg, és a másik oldalukat is főzzük meg. Szedjük tányérra, majd a visszamaradt tejbe tegyük bele a meghámozott, kimagozott, összevagdalt őszibarackot (kettőt tegyünk félre a tálaláshoz), a reszelt citromhéjat, és főzzük 8 percig. A levest botmixerrel turmixoljuk krémesre, újból forraljuk fel, és a kevés hideg vízzel simára kevert pudingporral sűrítsük be. Kevés forró levessel keverjük el a tejszínt, és öntsük a levesbe. Most már ne főzzük tovább, hanem húzzuk le a tűzről, és hideg vízfürdőbe téve, majd hűtőben hűtsük ki. Tálaláskor a hideg leves tetejét szórjuk meg őszibarack kockákkal, és fektessük rá a habgaluskákat.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.