Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Jóga mindenkinek

Szerző:
Pink

Szeretnéd, hogy karcsúbb legyen a tested, szebbé váljon a tartásod, és jobban tudj koncentrálni? A jóga sokat segíthet ezek elérésében. A gyakorlatok ráadásul a lelket is edzik!

Fotó: Tucsek Tünde
Nyújt és erősít

1.Íjállás
(Dandayamana-Dhanurasana)

A gyakorlat

Állj zárt állásba. Hajlítsd be a jobb könyöködet úgy, hogy a tenyered felfelé nézzen. Engedd hátra a kezed, és belülről fogd meg a jobb lábadat a bokánál. Emeld a bal karodat magas tartásba, a tenyér előre nézzen, a kar szorosan a fül mellett legyen. A csípő forduljon előre, a térdek maradjanak egymás mellett. Végy egy nagy levegőt, és lassan kezdd el felfelé emelni a lábadat a comb- és farizmod segítségével. (Ne a karodat használd az emeléshez!) Közben lassan engedd le a felsőtested. Próbálj egy pontra koncentrálni, és 1 percig megtartani a pózt. Ha jól megy, akkor a lábfej pont a fej fölött kell, hogy megjelenjen. Ismételd meg a másik oldalra is.

Miben segít?

A gyakorlat javítja az egyensúlyérzéket és a koncentrációt. Nyújtja a vállat, a combfeszítőt és a horpaszizmot. Erősíti a comb hátsó részét, a far- és a karizmokat.

Fotó: Tucsek Tünde
Frissít

2. Sasállás
(Garurasana)

A gyakorlat

Helyezkedj el zárt állásban, a karok legyenek magas tartásban. Lendítsd a jobb karodat a bal alá, és keresztezd az alkarokat is úgy, hogy a két tenyér az arc előtt összeérjen. A kisujjak előre nézzenek. Kulcsold össze mind a tíz ujjadat, és húzd lefelé a könyöködet, hogy a tenyerek az orr alá érjenek. Hajlítsd be mind a két térdedet, ülj le jó mélyre, és told ki a feneked. Emeld át elölről a jobb lábadat a balon, és próbáld meg beakasztani a lábfejedet a vádli mögé. Ha ez még nem megy, akkor erősen szorítsd össze a combjaidat. Fontos, hogy a testsúlyt tartsd hátul a sarkadon, mert így nem erőlteted meg a térdedet. A térdeidet próbáld óvatosan jobbra fordítani, a felsőtestedet pedig balra, hogy a térdek és a könyökök egy vonalba kerüljenek. Próbáld megtartani fél percen keresztül a pózt, aztán végezd el a másik oldalra is a gyakorlatot. Figyelj a nyugodt légzésre!

Miben segít?

Növeli a belső stabilitást, javítja az egyensúlyérzéket, a koncentrációt. Frissíti az idegrendszert, segíti a két agyfélteke összehangolását. Javítja a vérkeringést, és a test összes nagyízületét megdolgoztatja.

Fotó: Tucsek Tünde
A hajlékonyságért

 3.Gerinccsavarás
(Ardha-Matsyendrasana)

A gyakorlat

Ülj le egy matracra vagy a szőnyegre. Hajlítsd be a bal térdedet a talajon úgy, hogy a bal sarkad a jobb csípőnél legyen, de ne ülj rá a sarkadra. A fenekednek végig a talajon kell maradnia! Emeld át a jobb sarkadat a bal térded mellé. Támaszkodj meg magad mögött a jobb karoddal, amely legyen egészen közel a hátadhoz, a tenyered pedig kifelé nézzen. Emeld át a bal karodat a jobb térded mellé, az alkarodat fektesd a combodra. Végy egy nagy levegőt, és kilégzésre nézz át a jobb vállad fölött. Csavard a gerincedet csigolyáról csigolyára. A hátadat végig tartsd egyenesen, ne dőlj hátra. A bal könyököddel óvatosan próbáld hátratolni a jobb térdedet. Tartsd ki a pózt fél percig, utána végezd el az ellentétes oldalra is a gyakorlatot.

Miben segít?
Javítja a keringést és a gerinc hajlékonyságát.

4.Kobratartás
(Bhujangasana)

Fotó: Tucsek Tünde
Erős hátizmok
A gyakorlat

Helyezkedj el hasonfekvésben, a homlokod legyen a talajon, a lábfejeidet zárd össze. Helyezd a tenyereket a lengőbordák mellé, az ujjak nézzenek előre, és legyenek szorosan egymás mellett, az alkar pedig függőleges a talajra. Feszítsd meg a comb- és farizmaidat, szorítsd le a lábfejeket, majd emeld el a mellkasodat a talajtól, nyújtsd ki a könyöködet, és az álladdal nyújtózkodj a plafon felé. Tartsd ki legalább fél percig pózt, és közben folyamatosan szorítsd a comb- és farizmaidat. Figyelj a légzésre!

Miben segít?

Kiváló hátizom-erősítő, javítja a tartást, nyújtja a gerincet. Utána mindenképpen végezd el a következő gyakorlatot is!

5. Leborulás
(Jógamudra)

Fotó: Tucsek Tünde
Pihentető
A gyakorlat

Ülj a sarkadra, és kilégzésre egyenes háttal dőlj előre úgy, hogy a fenekedet ne emeld el a sarkadtól. A tenyereket tedd vállszélességben a talajra, az arcoddal egy vonalban. Engedd le a homlokodat és a könyöködet is a talajra, hunyd le a szemed, és lazíts. Maradj így, ameddig jólesik, de legalább 1 percig. Koncentrálj a testedre, ne hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak! Figyeld a légzésedet.

Miben segít?

A gyakorlat amellett, hogy nyújtja és lazítja a derekat, feltölt és pihentet is. Javítja az agy vérellátását. A jógamudra a teljes tisztelet póza.