Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


anyu főztje-fiaimnak

2008.06.08

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

CHILIS  BAB

Kevés olajon megpárolod az 1 tálca csíkokra vágott vagy darálthúst. Ha ez meg van, öntesz rá kb 4 dl hideg vizet + 1 csomag chilis bab alapot. (por) elkevered, hozzá adsz 1 doboz kidney babot, 1 doboz fehér babot (a paradicsomos a legjobb) + 1/2 doboz kukoricát. Összekevered, összerottyan és (10 perc)kész.  Fincsi

 MAJONÉZES TÉSZTA

nagyon fini

30 dkg penne tészta
10 dkg majonéz
2 dl tejföl
20 dkg zöldborsó
2 pár virsli
kevés cukor
csipetnyi só, bors
kevés citromlé
10 dkg trappista sajt
4 dkg vaj

Elkészítése:

A majonézt a tejföllel összekeverjük. Teszünk hozzá ízlés szerint cukrot, sót, borsot és egy mokkás kanál citromlevet.
A tésztát a zöldborsót és a virslit megfőzzük és
beletesszük a majonézzel elkevert tejfölbe.
Vajjal kikent jénai tálba helyezzük, trappista sajtot szórunk a tetejére és szép pirosra sütjük.

 

MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA

2 főre:
- 1 fej karfiol
- 5 db közepes krumpli
- 250 g csiperkegomba
- 2 egész vöröshagyma

Öntet:
- 1 dl tejföl
- 3 ek. majonéz
- 1 kk. mustár
- vegeta

A karfiolt rózsáira bontjuk, a krumplit meghámozzuk és kockákra szeleteljük, a gombát felkarikázzuk. Mindezt vegetás vízbe feltesszük főni, kb. 15-20 perc alatt puhulnak meg. Szűrőkanállal egy mély tálba kiszedjük, összekeverjük a felszeletelt hagymával és ráöntjük a majonézes öntetet. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk. Sült oldalassal kínáljuk.

 

 

 

 

Kőrözött

hozzávalók:

1 csomag túró

1 pohár tejföl

1 nagy fej vöröshagyma (apróra kockázva vagy reszelve)

1 teás kanál pirospaprika

ízlés szerint só, bors, őrölt kömény

Ezt az egészet jól összekevered és kész, Hűtőben eláll.

Grízestészta

hozzávalók:

1 csomag tészta (szélesmetélt, hosszú és 3-4mm széles)

1 bögre búzadara(grits, semolina,wheatmeal)

2 evőkanál olaj

só, cukor

A fazékba felteszed a vízet,teszel bele 1 teáskanál sót Ha már forr,

 beleöntöd a tésztát. Többször mg kell keverni, hogy ne ragadjon össze. De lehet a vízbe csöpp olajat is tenni, akkor sem ragad össze a tészta. Azért keverni kell. Ha megfőtt (megnézed) kiszeded, hidegvízzel leöblítted. A  grízt a 2 e.k. olajon megpirítod, mindíg keverni kell mert gyorsan leég. Ha szép világosbarna, akkor öntesz rá kb. 2-3 e.k. vizet és teszel rá födőt, hogy puhuljon. Közben megkevered. Vigyázz, mert hamar megpuhul, nehogy leégjen. Ha ez is kész, összekevered a tésztával. Hamar kész ez a kaja is. 

 Lecsó

hozzávalók:

1kg paprika (vékonyra karikázva)

1/2 kg paradicsom (vékonyra vágva)

2-3 fej hagyma hosszúkásra vágva

3-4 evőkanál olaj

1 kiskanál pirospaprika

1 kis kanál cukor

tojás, amennyit akarsz (felverve)

ízlés szerint só

Az olajon megdinszteled a hagymát, mikor üveges(átlátszó) félrehúzod, beleteszed a pirospaprikát, elkevered. Utána beleraksz mindent csak a tojást nem,  összekevered, sózod. Vizet nem kell rá önteni, mert a paradicsomtól lesz lé rajta. Ha nem kemény már a paprika, a tojást is tedd bele, kevered és kész.Ez is hamar elkészül, nem kell agyon főzni.

Tehetsz bele szalonnát, kolbászt, virslit, bármit.

Szóljatok ha kell még valami!                Jó étvágyat kis étkeseim!

Milánói

1 csomag makaróni tészta

1/2 kg darálthús(lehet több is)

1 üveg milánói szósz 

reszeltsajt, amennyit akarsz

1 fej vöröshagyma kockára vágva(ha akarsz, mert nem szeretitek)

só ízlés szerint

3-4 evőkanál olaj

Felforrt sós vízbe teszed a tésztát összetördelve, amíg a víz felforr, addig megdinszteled a hagymát, ha már üveges, beleteszed a darálthúst is. Sózod, tehetsz őröltborst is rá. Ezt így tovább dinszteled,ha már jó a hús(kóstólni kell) akkor ráöntöd a szószt, kevered, ha összerottyant ráteszed a megfőtt, hidegvízbe leöblített tésztát. Zárd el alatta a gázt. Ha kiszedted, megszórod a reszeltsajttal.

Jó kis szendvicskrémeket találtok a salátákra ha rámentek.

A tésztás ételeket könnyű megcsinálni és gyors! Kifőzöd a tésztát, mintahogy azt már fentebb leírtam, és teszel rá amit akarsz.

pl. sajt-tejföl, túró-tejföl, dió, mák, lekvár, stb.

 

Káposztástészta: 3-4 kanál olajon megpiríttod a káposztát(amit előtte lereszelsz, sózod, félórát hagyod állni a sóban, utána kicsavarod és ráteszed az olajra1 kiskanál cukrot is lehet ) Ha megpirult, összekevered a kifőtt, leszűrt kocak v. fodrostésztával. És kész.

 

Krumplistészta: u.a. a tészta mint az előbb, csak 1 fej apróravágott vöröshagymát megdinsztelsz 3-4 e.kanál olajon, majd elkevered 2 kiskanál pirospaprikáva. Ráteszed a kiskockákra vágott krumplit (amennyit akarsz), öntesz rá egy kis vizet, hogy le ne égjen. Sózod, olykor keverd meg. Ha puha a krumpli, összekevered a kifőtt tésztával. A krumplira tehetsz egy kis vegetát is.

Hozzá az uborkasalátát a salátáknál megtaláljátok.

 

 

 

 

 

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.